Ustanak (23. oktobar – crtica)

piše Vlada Todorović

 

CRTICA – sibirska aronija sve leči! (ako ne pomogne, uzmi aspirin!)

Čovek može uvek besplatno da se edukuje u čekaonici kod lekara. Eto, ljudi sede, pričaju o svojim mukama. Pre ili kasnije, krenuće sa prirodnim receptima koji nepogrešivo pomažu, ma koja da je bolest u pitanju.

„Sibirska aronija sve leči!“, tvrdi gospođa koja čeka pregled, na istom mestu i u isto vreme, kada i ja čekam na red. Zahvalan sam joj na ovoj informaciji, mada – ako poseduje tako neko saznanje, zašto ga onda ne primenjuje i što čeka pregled?

Situacija me, nekom čudnom logikom, vraća u prošlost i na priču moga drugara u trenutku kada smo, polovinom 1980-ih, završili srednju školu, a on, preko leta, odlučio da malo svrati do rodbine na jugu Srbije.

Njegovi su se bavili auto-prevozničkim poslom, pa im je i on malo pomagao. I tako, jednog dana, dobili su da prevezu kamion peska do kuće jednog Albanca. Kada su stigli, moj drugar zavrnuo rukave, popeo se na prikolicu i počeo da lopata. Njegov ujak seo u hlad pored glave kuće, najstarijeg Albanca pa mu kaže ponosno – „Vidi ovog mog. Rođak iz Beograda. Upisao medicinu. Al’ ne smeta mu da uhvati lopatu u ruke“.

Kako je čuo da se to „šoku doktor“ lomata sa lopataom na kamionu, stari Albanac posla svoje sinove i unuke da istovaruju pesak, a moj drugar završi u ladovini, pored njih.

„Doktore, tu me boli“, jada se starina budućem studentu, pokazujući na grudi.

„Aspirin sve leči“, mudro zaključuje moj drugar, koji je, inače, pre par nedelja upisao Mašinski fakultet, i trenuto se više znoji nego dok je bio na kamionu, pokušavajući kako da se izvuče iz situacije u koju ga je ujak uvalio.

Zaključak: Ako aronija ne pomogne, uvek vam ostaje aspirin, kao poslednja alternativa.

1

(foto: www.theunnecesarean.com , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s