Uranak (26. oktobar – crtica)

piše Kruna Pintarić

 

Do podneva biću, nadam se, već u stanu. Želela bih da izbegnem gungulu na putu ka „Kući cveća“ – ne iz ideoloških razloga, već čisto pragmatičnih, ne gužva mi se po prevozu.

Danas će pored zakonitog supruga, Josipa Broza Tita, biti sahranjena Jovanka Broz.

Zainteresovanih za ovu priču ima mnogo. Stotine komentara po internetu, stotine dinara za knjigu o njenom životu, stotine ljudi i danas, verovatno, na sahrani. Kao da smo jedva čekali novi povod za provetravanje priča o tom „zlatnom dobu“ Balkana.

Politika, hrana, seks, spletke, smrt – to danas ide, to se prodaje, to okreće glave u prolazu, na tome oči duže zastaju, zenice se šire, ima se mišljenje. Onda, evo i moga.

Margaret Tačer, Evita Peron, Jovanka Orleanka; čudno društvo, ali imaju nekoliko zajedničkih stvari – bili su lideri, omraženi, uzdizani, uplitani u mnoge afere, govorkanja, voleli su ih, smetale su. I, najzad, dobile su svoj film, knjigu, pesmu, veličanstvenu sahranu.

Samo nek je spektakl! Naša Jovanka, nije Orleanka, nego Broz, ide sličnim tragom. Niko ne zna baš najbolje, a svi su čuli, pročitali, žao im je, „sramota je“, „koga briga“, „i treba da je tako završila“, „jadna žena“… Kupićemo biografiju na kiosku, gledati fotografije sa sahrane u „Kući cveća“, zgražavati se nad nekim detaljem, recimo, dužine suknje delegata predsedničke porodice Nikolić, ili potkradenim osmehom nekog penzionisanog generala, pričati kako je nekada, eto bilo bolje, a nakon ručka već zaboraviti zašto nam se prijelo baš jajca i krompira.

Naši nesvrstani prijatelji Indijci, možda naprave Bolivud verziju Narodnooslobodilačke borbe, a pojaviće se do sledećeg Sajma knjiga i naslov „Jovanka – Mata Hari“. Vodim vas na sajamske pljeskavice tad, ako grešim.

Dobro jutro!
1(foto: westinfo.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s