Ustanak (28. oktobar – crtica)

piše Suzana Gajić

 
Na današnji dan 1914. godine rođen je mikrobiolog Džonas Edvard Salk. Njegovo ime možda mnogima ne znači ništa, ali je značilo mnogo u Sjedinjenim Američkim Državama krajem pedesetih godina prošlog veka, kada je u toj zemlji vladala gotovo epidemija polia, odnosno dečije paralize. Džonas Salk je pronalazač prve vakcine protiv dečje paralize, koja je verovatno spasila nebrojene živote.

To je ono što očekujemo od medicine. Da nam da magičnu bocu ili pilulicu od koje ćemo ozdraviti. Da su lekari neki svemoćni likovi u belim mantilima. Samo što, recimo, ne leče hronične bolesti. One bolesti koje podrazumevaju da pacijent do kraja života pije određeni lek ili šaku lekova. Nešto se mislim, pa ima i u tome logike. Recimo, kada bih ja pravila te lekove, i od toga živela, onda bih lek posmatrala samo kao robu. Logično. E, sad, roba mora da ima svog kupca. Da se prodaje. A najbolji su stalni kupci. Oni koji se stalno vraćaju po još. Pa što onda da se trudim da im nabavim nešto što će da kupe jednom, i nikad više. Iz te perspektive, kada bih ja pravila lekove, pravila bih one koji samo nešto zaleče, i moraju stalno da se piju. Ne one koji izleče, jer bih izgubila mušterije. Sva sreća, pa se ne bavim lekovima, već to rade neki drugi ljudi, koji nemaju profit na umu. Zar ne?

Dobro jutro!

1

(foto: http://www.rts.rs/, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s