Ustanak (31. oktobar – crtica)

piše Kruna Pintarić

 

Upravo danas je Svetski dan štednje, a u Srbiji tada počinje tradicionalna Nedelja štednje. Banke se tada visokim kamatnim stopama i primamljivo isfriziranim programima štednje utrkuju da privuku klijente.

U životu sam štedela samo u jednom periodu. Moj pokušaj netrošenja para odmah, bio je ’92, ’93. godine. U Srbiji! Pune šačice novčanica sa mnogo nula, nos jedva do pulta gde je bila kasirka, i moja želja da kupim sve žvake sveta. Papire koje sam prikupila od mame, tate, baba i deda, bila sam spremna da više nikada ne vidim u životu, iako sam ih sakupljala nedeljama, mesecima!

„Pile moje, pa nema ovde dovoljno ni za žvaku.“

Neki samilosni čovek mi ju je ipak kupio, a ja sam, sa izrazom lica kao da mi je neko stavio okrenutu vešalicu u usta, otišla kući. Tad sam shvatila da su te prevrtljive i nemilosrdne hartije najbolje kada ih samo zameniš što pre za ono što želiš da imaš.
1Danas, i dalje ne štedim, samo „oklagijam“ pare.  Razvlačim, preračunavam, paštete i  ’leba ako hoću na koncert, a nove čizme, plaćeni svi računi i kafa sa dragim ljudima su stvari koje i dalje ne želim da menjam „štekanjem“ za letovanje. Verovatno i nije najpametnije rešenje, ali je jedna od najboljih lekcija koju mi je mama dala – „nemoj da se stiskaš ako ti se nešto sviđa, pare nisu tu da gledaš u njih, već da omogućiš sebi i drugima neke lepe stvari.“.

Nedelja štednje za mene je pre tačan broj dana koliko mogu da držim nepomično apoen sa istim serijskim brojem. Štednja u banci me još ne zanima, a i izbegavam da se bliže upoznamo, ako već ne mora. Ionako kažu lepo, banke su mesta gde vam, dok je još sunčano, jer „misle na vašu budućnost“ daju kišobran, a onda, kada padne kiša, vuku vas za rukav da im vratite dva kišobrana.

Želim vam dobro jutro, i sunčane dane!

(foto: blog.zintro.com , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s