Uranak (2. novembar – crtica)

piše Vlada Todorović

CRTICA – GMO-paradajS

 
Sedimo majka i ja. Ručamo. Za salatu – paradajz. Posut komadima sira. Nebitno. Sir je super. Paradajz je problem.

Majka ga jede i komentariše. „Ovo mora da je onaj GMO paradajz, o kome pričaju na TV. Ne liči ninašta. Ni malo nema kiselosti“, i potom nastavlja monolog. Te, „kakav smo mi jabučar imali“, te „kakav sam ja jabučar kupovala na pijaci“, te „kako smo mi kao deca jeli paradajz kao jabuku“

Naravno, paradajz nije GMO video ni u vestima. Niti su pričali o GMO-paradajzu. To je neka od onih sorti koje bogato rađaju, koje su slatke i… koje ne liče na paradajz koji smo navikli da jedemo.

No, vidim ja da se tu rađa nova tendencija. Ono što ti nije ukusno – to je GMO!

1Naravno, uvek postoji problem da se takav „GMO“ proširi i na neke druge, neočekivane stvari, pa ćemo onda čuti, recimo: „Milice, što ne pereš zube? Neću, to je GMO-pasta“, i slično.

Ipak, to još i nije najstrašnije. Zamislite GMO-zozovaču! Za početak. Mada, u nekim mlađim danima, kada je konzumacija alkohol bila na dnevnom redu u mom društvu, glavni slogan nije bio na kvalitetu već na „kvalitetu“. Naime, na pitanje, recimo, kakvo je pivo, govorili smo: „Ćuti, ‘vata!“.

Nego, da se mi vratimo paradajzu. Kraj ručka. Navika je čudo. Sav GMO-paradajz je pojeden. Kriza, pa je greota bacati hranu, ili nesnonsna navika da se tamani neko povrće u vidu salate, tek GMO nije položio test. Ima, vremena. Zapravo, možda ga već slasno tamanimo u ko zna kojim proizvodima. U tom slučaju pokazaće se kao ispravna ona izreka: „Što ne znaš – ne boli!“

(foto: amlramzes.blog.rs , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s