Uranak (9. novembar – crtica)

piše Vlada Todorović

 

CRTICA – ica – faktor
Svi ste imali prilike, pretpostavljam, da prisustvujete onoj legendarnoj sceni kada se vrata na autobusu zatvaraju, samo što ne krene sa stanice, ali se kroz prozor vidi neko ko sprintuje ka prevoznom sredstvu i… kasni. Sada postoje dve varijante nastavka – jedan sa hepiendom i druga sa srpskim psovkama.

Ova prva ume i te kako da bude interesantna. Sa hepiendom. Budući putnik je primećen, prva vrata se otvaraju, on/ona ulazi zadihan i kaže „Hvala majstore!“.

Šta je sad pa tu čudno? E, pa odavno postoji mogućnost da bi, zapravo, trebalo reći „Hvala majstorice!“.

Žene vozači u GSP-u odavno postoje, dobro, činjenica, nisu brojne, ali u skladu sa opštim trendom trebalo bi ih svakako adekvatno oslovljavati. S tim što će i dalje ostati nejasno zašto su vozači „majstori“, ali to je sasvim druga tema. Dakle, obratiti pažnju na „-ica“ faktor“! Nije „majstor“, nego „majstorica“. Nije „vozač“, nego… ovaj… da… Kada smislite tačan odgovor za tu reč, onda porazmislite kako da rešite ženski rod sledećih zanimanja: hirurg, rudar, ginekolog… Možda je, ipak, „majstor“, logično, sasvim adekvatna zamena! U svim slučajevima!

1(foto: www.kurir-info.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s