Ustanak (13. novembar – crtica)

piše Dejan Grujić

Srpski ministar privrede Saša Radulović, objavio je autorski tekst kojim je uzburkao javnost. Glasno razmišljanje zabrinutog člana srpske vlade potseća na pojednostavljeni ekspoze premijera razumljiv i običnim građanima. Oni koji su pažljivo čitali, pohvalno su se izrazili o iznetoj dijagnozi naše privrede, ako je uopšte i imamo. Ohrabruje što se vlast kojoj Radulović pripada jasno opredeljuje za sistem „u se i u svoje kljuse“ bez uljuljkivanja u priču o milijardama iz belog sveta. Tu je i najava zakonskih rešenja o radu i odgovornosti radnika i poslodavaca. Kompleksni problemi uvek se rešavaju tako što se prvo reše oni najteži. Možemo li to, imamo li snage? Oslobođeni lažnih nada, oslonjeni na sopstvene snage, ako se obistine ministrova predviđanja i procene, veoma brzo možemo da pokrenemo proizvodnju, prevedemo iz sive u legalnu ekonomiju bar pola miliona građana, servisiramo dugove, isplaćujemo penzije, rešimo socijalna davanja pošteno i solidarno, unapredimo obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.
2Pozitivno je i to što ministar nije sam planirao mere oporavka. Konsultovao je ugledne ekonomiste, između ostalih i Vladimira Gligorova iz Beča, koji je svojevremeno bio jedan od osnivača sada opozicione Demokratske stranke. Dok smo neobuzdanom potrošnjom uvećavali državni dug, smišljali brojna tela za isisivanje para iz budžeta opterećujući isti subvencijama namenjenim javnim i tajnim stranačkim preduzećima ali i povlašćenim privrednicima ili finansijerima stranaka, zaista je bilo toliko dogorelo „do nokata“ da ministar Radulović u ime države zavapi:
„Mislim da je bilo dosta. Ovako više ne može. Moramo da okrenemo novi list. Ako ne zbog nas, onda zbog svoje dece. Ono što danas trošimo, trošimo na njihov račun. Oni će plaćati sve naše račune. Dosta je bilo “.
Treba li da dodam na ovo da su tekst ministra Saše Radulovića objavili vodeći portali u regionu uz komentar da je napokon neko održao lekciju celom Balkanu. Dobro jutro!
(foto: www.rts.rs )

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s