Ustanak (19. novembar – crtica)

piše Dejan Grujić

Puna su nam usta priče o korupciji u Srbiji. U besu smo skloni da okrivimo i sudije, i lekare, i policajce, i profesore, i đubretare i putare, da su lopovi i da im niko ništa ne može. Da li je baš tako? Konkretno jedan budući otac u Nišu, bez pardona je prijavio ginekologa koji mu je tražio mito. U trenucima dok je supruga pod porođajnim bolovima jaukala, lekar je bez pardona diktirao porodici šta treba da mu kupe i gde. Setio se čovek da je u prodavnici na uglu Mlatikesine i Skupiparine video mnogo dobar mobilni i da mu je takav preko potreban odmah. Da sam ja kojim slučajem bio na mestu budućeg oca, verovatno bih odmah odjurio najpre u banku da mi odobre keš kredit za petnaest minuta, a onda u radnju po mobilni. Đavo neka ga nosi, daću sve, samo da na kraju sve bude kako treba. Stigao bih taman u trenutku kad se beba rodi, i mirna Bačka u Nišu. Meni bi laknulo jer mi se žena uspešno porodila, a doktor bi bio ponosan zato što je dobio novi sega mega giga turbo telefon koji može da tresne na sto pred svoje kolege gadljive na primanje mita. Međutim, ovaj muž nije bio kao ja, nego je sve lepo prijavio policiji. Odneo je teleofon, ali doveo i policiju koja je odmah postupila po zakonu. Baja gineko-telefonaja je dobio 30 dana u bajmoku, i eno ga… sad telefonira sa cimerima Morzeovom azbukom. Ovo je pouka da treba što pre da počnemo sa odvajanjem kukolja iz žita, i javno upiremo prstom u takve pojave, a ne, kao do sada, da zatvaramo oči.

Dobro jutro!
1

(foto: www.eyeonspain.com ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Ustanak (19. novembar – crtica)

  1. tatjanamb kaže:

    Mislim da je nacin na koji je otac iz teksta iznad postupio – jedini nacin koji ima sanse nesto da promeni. I na lokalnom i na opstem nivou.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s