Ustanak (22. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ako ste jutros, slučajno u prolazu, zakačili nogom svoju veš mašinu i opsovali je, odmah da joj se vratite i izgovorite naglas: Izvini, ne znam šta mi je bilo. Zašto? Zato! Ako vam se nikad nije kvarila do sada, vi ste srećni i ne znate šta je muka. Pravilo je da se veš mašina kvari noću, u vreme jeftine struje. Uz kvar ide i poplava. Retko se kvari u garantnom roku, ali zato čim isti prođe, krene da curi, slabije kuva, centrifuga ne cedi, programator koči… Ali, šta uraditi u tom slučaju? Mora se reagovati munjevito jer se odjednom, neočekivano, pojavi gomila prljavog veša da ni sami ne znate odakle. Treba odmah naći majstora. Eh, lako je to reći. Ako već nemate nekog svog majstor Peru, Žiku ili Miku, spremite se na to da ćete na telefoniranje i listanje sajtova na internetu izgubiti čitavu večnost. Svačega ćete se nagledati i naslušati.

1Jedan vidoviti majstor, na daljinu daje dijagnozu i odbacuje mogućnost opravke, drugi ima rešenje a to je polovna mašina koju samo što je testirao, treći ne izlazi na teren bez plaćanja unapred za troškove dolaska, četvrti je prezauzet i nema vremena da dođe, petom je daleko vaše naselje, šestom treba odneti mašinu u servis i tako dalje… Da ne pominjem da vam svaki od njih traži fiksni, mobilni i telefon na poslu, tačnu adresu, oznaku mašine, godinu proizvodnje i šemu izrade, a onda i traži da čuje vašu ženu da mu ona detaljno objasni šta je u stvari kvar, jer vi niste u materiji. Ma, šta će njemu moja žena, ima da dođe i popravi mašinu i gotova stvar. E, ali tu je u stvari štos. Majstori i računaju na žensku paniku zbog pranja na ruke i unapred se raduju što će lakše ugovoriti posao. Ali, majstori, jedno niste računali – muški strah od ceđenja i ispiranja, ali i od računa koji ćete ispostaviti, mnogo je veći. Problem sa mašinom mora da se reši, a ako nam je račun za opravku ili kupovinu nove visok, ko nam kriv? Ima da ćutimo i plaćamo, inače pranje na ruke nam ne gine. Šalu na stranu, ovo ume da bude veoma ozbiljan problem i za kućni budžet i za živce. A vi, još se niste izvinili svojoj ispravnoj mašini zbog toga što ste je jutros slučajno u prolazu tresnuli? Šta čekate?! Da se naljuti i pokvari?

Dobro jutro!

(foto: reluctantmemsahib.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s