Uranak (23. novembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Srbija dogodine neće imati predstavnika na Evrosongu. Komenatari na društvenim mrežama uglavnom su puni odobravanja za odluku Kolegijuma RTS-a. Iskustvo nam govori da je u celoj priči ponajmanje važna muzika. I pored nesavršenog sistema glasanja, komšijskih dogovaranja oko poena i ostalih ne baš sasvim čistih radnji, Srbija iako mala zemlja uspela je da ostvari i pobedu i nekoliko visokih mesta na ovom takmičenju. Simbol Evrosonga za sve nas je Marija Šerifović koja ovih dana puni naslovne strane izjavama o svojim porocima, ljubavima, porodičnim dramama, i muzičkim razočarenjima. Ponajmanje je naša pobednica osetila slast pobede. Posle čuvene Molitve, praktično da i nije imala hit pesmu. Shvatila je da u šou biznisu, note nisu presudne, već onaj smisao za postojanje u medijima, ponajbolje uz pomoć skandala. Potvrdilo se pravilo da pobednici Evrosonga nemaju uspeha u daljoj karijeri, već se snalaze kako umeju. Marija je ulazila i u rijaliti da bi promovisala sebe, pesme i koncert, a njene evropske kolege po pobedi takođe nisu dosanjale svoj san o slavi planetarnih razmera. Postavlja se pitanje: Ako je već tako pa i šta će nam Evrosong? Moglo bi da se desi da pobedimo a to znači i veliki trošak za organizaciju manifestacije dogodine. Takođe prisutna je i strepnja da se zbog raznih marifetluka oko glasanja kotiramo nisko a to podrazumeva i opštu nacionalnu depresiju. Mada, lepo je videti svoje predstavnike kako pevaju, a cela Evropa to sluša, makar tri minuta koliko to pravila nalažu To mnogo košta. Za sada, Srbija nema para za takvo planinarenje jer nam niko ne garantuje bilo kakvu vajdu od tog sjaja i šljokica. Mada, ko zna?
Dobro jutro!

1(foto: www.mjuznews.com , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s