Ustanak (25. novembar – crtica)

piše Dejan Grujić

 

Poslednji put se zaričem da nedeljom neću da sređujem podrum. Nedelja je dan za odmor, a ne za čeprkanje po stareži. Svaki put pronađem nešto što me seća na prošle dane. Recimo, prošle godine u ovo doba vnašao sam stare ploče. Zanemario sam podrum istog trena jer sam se setio neispravnog gramofona, pa isti nosio na opravku i slušao muziku celo jedno poslepodne. Ove godine, zapalo mi je da naletim na jedan od stripova iz edicije Komandant Mark. Prva, naslovna stranica je nedostajala, ali je ostala sredina, i poslednja korica izgrickana sitnim zubićima podrumskih glodara. Ništa mi to nije smetalo, odmah sam zaboravio zašto sam tu gde je sam, hitro sam se vratio u stan i seo za računar. Uz pomoć omladine saznao sam da se sve može pronaći na internetu, jer su mi po ekranu redom jedna po jedna, šetale skenirane slike starih stripova kojih danas ima u očuvanom obliku samo kod ekstremno posvećenih kolekcionara a ja ih prepoznajem po sećanju. Pošto sam pronađeno strip štivo odmah odštampao počeo sam da slažem uspomene. Sećam se vremena kada je strip koštao 12 dinara. To je otprilike bilo kao da kupite dve i po užine. Gladuješ ako treba i tri dana, a onda uz strip uz koji od kusura kupiš i žvake i grisine pucaš od zadovoljstva i neke čudesne miline. Čitaš ga nekoliko puta, naučiš napamet, a onda se menjaš sa drugom. Strast od pomisli da ćeš na neko vreme da uploviš u potpuno drugu dimenziju i tako oživeti likove sa oblacima teksta bila je neobjašnjiva. Uvek si u stanju tihe čežnje za nastavkom koji je izreklamiran na poslednjoj strani onog koji čitaš a njega nigde nema ni na jednom kiosku, ama nigde. Sada sam sve te stripove mogao da imam odjednom, doduše u elektronskom obliku, ali osetio sam tup neobjašnjiv odnos prema staroj ljubavi. Pitao sam se zašto je to tako? Kako to da sam na stripove skoro i zaboravio, pa ih se sada, danas, u mračnom podrumu ponovo uželeo? Znam, uželeo sam se svojih 13 godina detinjstva, drugara rasutih po svetu, starog kraja, školskog dvorišta, semenki, smokija, učiteljice i razredne koje su bile zadužene za oduzimanje stripova na časovima, i čega sve ne… Ne sređujte podrum nedeljom, ne isplati se. Uvek iz njega iskoči neka setna uspomena a u stvari je to samo žal za danima koji se više ne mogu ponoviti.

Dobro jutro!

1(foto: puzzle-therapy.blogspot.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s