Ustanak (5. decembar – crtica)

Piše: Kruna Pintarić

 

Na samom početku 20. veka, 1901. godine, upravo na ovaj datum, rođen je najčuveniji crtač i producent animiranih filmova, Volt Dizni. Najmlađe dete izniklo iz radničke, ne baš funkcionalne i harmonične čikaške porodice. Ipak, niko danas ne gleda sažaljivo na ovog upornog kreativca i vizionara, jer se toliko upleo u živote osamdesetak generacija, da su mnogi pre naučili njegov potpis, nego svoj.

Prvo je bio Mortimer, odnosno Miki Maus, kod nas Mika Miš, pa onda Miki. Nacrtan u „kaiševima“ novina, kasnije je prerastao u animirani film. Zatim, došli su i drugi junaci, a potom i duže animirane priče i bajke. Koji su vam omiljeni?

Ja sam bila preponosna na zid u mojoj dečijoj sobi, na kom je mama voštanim bojama nacrtala scenu iz „Mač u kamenu“, kada Merlin i Artur postanu veverice. Pevušila sam sve numere iz „Mačke iz visokog društva“, obožavala scenu kada Gas, debeli miš iz „Pepeljuge“, pokušava da ponese što više zrna kukuruza. Jednom su na TV-u emitovali scenu iz filma „Fantazija“ u kojoj balet igraju nilske „kobile“, aligatori i nojevi, nisam treptala, niti primetila da kasnim u školu.

1Kasnije, kako smo odrastali, sve više se raspravljalo o psihološkim stanjima i društvenim stavovima volta Diznija; ekscentrik, manipulator, rasista, surovi biznismen… A zatim su na red došli i crtani filmovi. Tu se odjednom našla gomila skrivenih prikaza u pozadini, vulgarnosti, subliminalnih poruka i slično. Detinju zanesenost, iskrenost i razigranost uma zamenili smo cinizmom i teorijama zavere, analizama i zluradim coktanjem na izromansirane priče o Snežani, Pepeljugi ili Mulan.

Volt nije bio čovek bez mane, ali to nisu ni junaci modernih filmova, stripova i bajki koje volimo. Lako je nalaziti mane ljudima, a mnogo je teže nalaziti ideje. Lepše je, i zdravije misliti o ideji i delima koje čovek, kao Dizni, ostavi za sobom.

Odgledajte, kao nekad, crtać za dobro jutro!

(foto: www.fanpop.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s