Uranak (8. decembar – crtica)

Piše Kruna Pintarić

 

Jeste li slagali nešto od jutros, od kako ste se probudili? Niste, naravno, mnogo je rano… mada – ko zna! Ne mogu da vas vidim, niti čujem, pa da bar malo proverim. Dakle, i dalje ste mi sumnjivi.

Sumnja. Javi nam se kada smo nesigurni u tuđe reči, dela, u sebe. Kada se plašimo da nismo u pravu, ili da su drugi, možda, u pravu. Sumnja kvari međuljudske odnose, ruši prijateljstva, veze, brakove, poslovna partnerstva.

Čovek je spreman na toliko kreativnih zamisli da bi se rešio nesigurnosti, počev od šminkanja, pa sve do poligrafa. Sve, samo ne direktan susret; to kad baš mora. Poligraf, detektor laži, je „kul“ način da otkrijemo ko nas i za šta laže, i da usput pomalo ponizimo tu osobu.

2Upravo se detektorom laži često služe u krimi filmovima B produkcije, a kod nas postoji i privatna agencija sa najsavremenijim krimi lap topom. Jučerašnje novine su pisale o tome kako mnogi poslodavci šalju svoje zaposlene u koje sumnjaju da su odgovorni za krađe. Dovode i namagarčeni partneri svoje neverne saputnike, a sve je dobrovoljno. Džeri Springer šou d.o.o.

Šta kada bi se u firmi u kojoj radite desila nekakva krađa, a vlasnik, i sam pomalo „sumnjiv“, ne želi da zove policiju, već preuzima stvar u svoje ruke? Dešava se da po pretnju otkazom radnici idu na proveru kod privatnog poligrafiste.

Da li su srpske plate, ma, bilo koja plata, dovoljna zamena za takvo ponižavanje i uslovljavanje? Šta ako poligraf kaže mužu da ga žena ipak nije varala? Rovac sumnje još uvek tumara mračnim podzemnim putevima straha i kontrole, a svetlo je tek tamo gde je suočavanje i razgovor. Često, izgleda, najteža stvar.

Dobro jutro!

(foto: addiction.lovetoknow.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s