Ustanak (12. decembar – crtica)

Piše: Kruna Pintarić

Ovoga jutra, novopečene mame u porodilištima širom Srbije provode možda prve trenutke, sate sa svojim bebama. Bunovne, iscrpljene, sluđene, srećne, radoznale, pune ljubavi, majke će uskoro da doručkuju u tim porodilištima. Jedna drugarica mi je pre nekoliko godina poslala fotografiju istog. Kuvana viršla i parče belog hleba, uz komentar „Ovde je predivno“.

Da bi obelodanile jelovnik u srpskim porodilištima, porodilje su se prošle nedelje udružile i iz nekoliko bolnica takođe uslikale doručak serviran tog dana i fotografije su postavile na društvene mreže. Svuda sevaju mesni naresci, viršle, salame, kriške hleba i pokoji margarin ili grumen pavlake.

1

Kažu nadležni, jelovnik je „lakši“ jer to ide uz bolničku negu i postporođajne potrebe organizma. Porodiljama su potrebni vitamini i minerali, a toga, svakako, u viršlama i kori belog hleba, ima u izobilju!

A pre desetak dana pažnju javnosti zaokupila je priča o izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju, gde se nagovaštavalo da će prekid trudnoće značiti i gubitak prava na besplatno zdravstveno osiguranje, uz belešku o tom događaju u nacionalnom registru, imenom i prezimenom žene. Ta i ta je abortirala, ne može da se leči više o trošku države.

Izgleda da ništa bolja prava i uslove nemaju ni žene koje doprinose tom famoznom povećanju nataliteta, da nas nema „pod jednom šljivom“. Naravno, cela država nam je baš kao na porođajnim mukama, pa svi manje-više živimo na toj dijeti. Ipak, nije problem, niti sme da bude opravdanje, manjak novca za normalniji jelovnik, jer šargarepa i bareno jaje ne koštaju više od pakovanja viršli. Problem je manjak u glavama onih koji tim novcem raspolažu. Imamo i za njih poseban jelovnik – riblje ulje za moždanu masu, a možda i malo ricinusa.

Dobro jutro!

(foto: www.in4s.net , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s