Ustanak (17. decembar – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – samoedukacija

Dremljivo predveče u čekaonici Doma zdravlja. Ljudi ulaze i izlaze iz ordinacija. Ali, u jednu sobu niko nije ušao već pola sata. Ili – mlada dama koja je tamo ušla nikako da izađe. Stoga, stariji sugrađani kreću u kuknjavu.

– Meni ona ne izgleda bolesna – komentariše jedan čiča. – Možda dolazi za svoju majku – brani je jedna baka. I tako kreće raspredanje ko je, šta je, zašto je… Dosadno je čekati na svoj red, pa taman da se malo prekrati vreme i „oplaknu usta“.

U to u ordinaciju ulazi sestra. Dok su otvorena vrata par znatiželjnika krivi glave da bi videli šta se unutra dešava.

– Aha! Skinula je jaknu – naglašava pomenuti čiča. – Pa to ona ima detaljan pregled. A mene doktor neće da posluša ni kada mi škripi u grudima – žali se starina. – Ih, mi smo se naživeli, neka pomogne mladima – brani doktora baka. – A ti ako si se naživela, ne moj da dolaziš u Dom zdravlja – odsečno će drugi čiča. Situacija se zagreva, pa pregreva. U dobar čas iz ordinacije izlazi sestra.

– Jel’te, jel će skoro? – pita sestru čiča. – Evo, samo dok pogleda pumpu – odgovara lakonski sestra i odlazi za svoj pult.

– Pumpu?

Eto teme za razmišljanje. Koja pumpa, čija pumpa? Na svu sreću, jedna mlađa osoba, objašnjava okupljenim građanima pre nego što su se upustili u razne teorije zavere da je najverovatnije reč o – insulinskoj pumpi!

– Pa, šta ima doktor da gleda tu pumpu? – pita se jedan od prisutnih.

U to se, konačno, otvaraju vrata ordinacije, devojka odlazi, doktor proziva sledećeg pacijenta i priči je tu kraj.

A, šta se zapravo desilo. Doktor se, eto, prvi put susreo sa nekim ko nosi insulinsku pumpu. Da, čuo je on za to tokom studija, ali nikada nije imao priliku da vidi to čudo tehnike uživo. I onda je morao da iskoristi priliku i da se samoedukuje. Pa mu je pacijentkinja pokazala kako pumpa izgleda, kako radi, kako se programira… Sve ono što mu nisi pokazali u vreme kada je studirao. Iako će, možda, neko od pacijenata koji zato desetak minuta duže čekali, da da bude nezadovoljan tako „radoznalim“ doktorom, neka ipak porazmisle. Za deset godina njihov izabrani lekar će i dalje želeti da širi vidike i da saznaje nešto novo. Samim tim moći će da svojim pacijentima pruži bolji tretman, znaće šta sve moderna medicina nudi. Što će reći – nije loše imati takvog lekara.

1

 

(foto: Facebook.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s