Ustanak (20. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Zvuči neverovatno. Ali, desilo se u Srbiji. Klijent tužio banku, i zamislite, dobio spor. Sud je presudio da je klijent u pravu, a ne banka, koja mu je dala kredit u švajcarcima, a potom jednostrano promenila uslove otplate. Svi znamo da su banke do sada,  po nepisanom pravilu uvek bile u pravu, zahvaljujući ponajviše onim sitnim slovima u ugovoru  koja niko od dužnika ne pročita kad podiže kredit. Međutim, ta vremena su prošla. To znači da bankari ubuduće neće po sistemu „može mi se“ podizati troškove svojih usluga. Ne bih da nabrajam sve fazone kojima se služe samo da bi zaradili. Svuda ističu kako prvo obaveste klijenta da imaju nameru da mu skinu još koji kvadratni centimetar kože na leđima, pa čim se on saglasi oni to sa zadovoljstvom i  učine. Uvek možete da ne pristanete,  i otkažete kredit. To je vaše pravo, ali svako pravo nosi za sobom i obavezu. Dovoljno je samo da isplatite ostatak duga i prispele kamate, plus par procenata za obradu zahteva, gašenje kreditne linije, i mirna Bačka. Ali, ko još u Srbiji to može? Može recimo dobitnik sedmice na LOTO-u.  Vidite da je ipak moguće.  A bankari? Šta će oni da urade ako se mi svi dogovorimo i odjednom vratimo sve kredite, dozvoljene minuse, čekove, rivolving kartice…   Ništa ne brinite za njih, i ubuduće će oni gubiti na sudu a dobijati u praksi. Smisliće oni sebi neke nove izvore prihoda kojima će puniti svoje centrale u Evropi, hvaleći se kako su zahvaljujući mudroj poslovnoj politici povećali broj klijenata koji na vreme otplaćuju kredite.  Sitnim slovima će u fusnoti dodati – to su oni koji su refinansirali stare kredite sa grejs periodom od godinu dana. Dobro jutro! 🙂

???????????

(foto: www.colourbox.com  ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s