Ustanak (24. decembar – crtica)

piše Vlada Todorović

 

 

CRTICA – o vremeplovu i odvodnjavanju

Čitam papir i češkam se po glavi. Češ-češ. Ja znam da je naša administracija spora ali zato traljava, ali me ponekad stvarno bace u očaj. I želju da imam vremeplov kako bi im ispunio sve želje & čestitke.

Elem, pre par dana stigne mi hatišerif od Poreske uprave – filjala Negotin, da treba da platim godišnji iznos naknade za odvodnjavanje za 2013. godinu. Ima tamo kolko šta, koliko gde. Ja, naravno, nisam baš obilazio poljoprivredno i šumsko zemljište i oduševljavao se kanalima za odvodnjavanje, ili kako god se već zovu strukture koje država podiže i održava, ali se sećam da sam po selu svoga oca, od koga sam i nasledio to zemljište, nekada davno slabo viđao bilo šta od toga. Mora da se nešto drastično izmenilo.

I dok pozdravljam radove na odvodnjavanju, za koje nikako ne saznadoh iz novina, radija i televizije da se obavljaju punom parom, ne pozdravljam ideju da mi administracija šalje čestitku pred novu godinu sa dodatnim pojašnjenjem da naknadu treba da platim u „jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od početka tromesečja – 15.02, 15.05, 15.08. i 15.11.2013. godine“. To je ono „češ-češ“. Meni je drago što naša država ima razvijen sistem za odvodnjavanje – to je sigurno prvi korak ka sistemu za navodnjavanje, ali odakle meni vremeplov da se vratim sada u februar, maj, avgust i novembar ove godine kako bi im uslišio ideju plaćanja tražene sume iz četiri pokušaja! Eto, zahvaljujući administraciji ja sam ove godine minirao državu i njene finansije, produbljivao ekonomsku krizu i najverovatnije doprineo urušavanju sistema odvodnjavanja u negotinskoj krajini. Na čemu se najiskrenije izvinjavam. Srbija, a ponajmanje negotinska krajina, neće postati žitnica Evrope koja će hraniti pola kontinenta… mada, višak vode na njivama, poljima i šumama im možda pomogne da gaje pirinač, pa bi mogli da ga izvozimo za Kinu. Koliko se ja sećam pirinač se gaji na poplavljenim poljima. Pretpostavljam da u Kini onda ne plaćaju odvodnjavanje.

I tako, nema mi druge nego da zamolim nadležne institucije da sledeće godine, a ima do nje oho-ho, osmisle kako da ljudima dostave papir na kome piše „pošto-košta“ pre tog famoznog 15. februara. A ne da čekaju kraj decembra. Ovako može da mi padne na pamet da su, eto, zafalile pare pa odlučili da ih na brzinu namaknu. A u inspekciju sistema za odvodnjavanje idem čim prije!

2

(foto: www.rts.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s