Ustanak (9. januar – crtica)

piše Kruna Pintarić

 

U ovim prazničnim danima, bili smo preplavljeni jeftinim turističkim ponudama za ekskluzivne dočeke, zabavne vikende, skijanja uz slavljeničku atmosferu, i tome slično. Trgovi Beča, Praga, Amsterdama, Budimpešte, Temišvara, Berlina, ugostili su gomile naših građana, mahom mladih, koji su odvojili stotinak evra za odlazak iz Srbije i ulazak u Novu godinu.

U Srbiji, kažu, bilo je 20.000 turista tokom decembra. Sudeći po tome, i mi i ostatak Evrope smo gostoprimivi i atraktivni za posetu. Ipak, kako jednom reče ljubomorna devojka, „smeš da gledaš, ali ne i da buljiš!“, tako je i sa turistima. Volimo da vas vidimo, ali ne zadugo. Tako se i Evropa zabrinula zbog velikog priliva lažnih azilanata, i podigla diplomatske bedeme da bi sačuvala ideale koji se na znoju, suzama, uglju i čeliku, grade još od 1951.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da trenutno ne postoji opasnost da Evropska unija ponovo uvede vize Srbiji, iako se o tome govorilo u poslednje vreme. Za sada se ni jedna zemlja EU nije oglasila kako je Srbija pretnja i rasadnik lažno politički gonjenih građana koji žele da budu azilanti samo zarad dobrih socijalnih davanja u Evropi.

1

Zbog njihovih slučajeva, najavljuje se pooštrena kontrola na carini, koja neodoljivo podseća na prikupljanje silnih papira za omraženi Šengen.

Zato su se mnogi i radovali bezviznom režimu, kada smo konačno opet mogli sa mnogo manje papira da putujemo u inostranstvo. Međutim, tom inostranstvu, kao i nama nedavno, smetaju ti siromašni ljudi koji dođu, pa ne znaju da odu. Sumnjivi su, čudni, ne pripadaju tu, ne znamo šta hoće i koliko hoće.

Ako se čovek ne kreće, ne primećuje svoje lance, reče Roza Luksemburg. Tako je i sa vizama – kad nam date slobodu kretanja, shvatimo koliko naše korenje nije pravilno negovano. Na kraju krajeva, to nas sve čini politički progonjenima; mi nismo lažni azilanti, već lažni turisti. Tešimo se šopingom u Gracu, ponosno nosimo te suvenire i slavimo bezvizni režim. Tome je pomalo doprineo svaki naš bezvezni režim.

Dobro jutro!

(foto: www.rts.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s