Uranak (12. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Oduvek je u našoj tradiciji profesija lekara bila veoma cenjena. Međutim, posle mnogo godina lutanja našeg zdravstvenog ali i obrazovnog sistema došli smo u situaciju da školujemo lekare koji nemaju gde da rade. Imali bi oni i te kako koga da leče, ali prvo treba da obave lekarsku praksu na koju teško mogu da računaju, pa onda završe i specijalizaciju ako imaju sreće, pa steknu praksu i radno iskustvo ili obrnuto, potpuno je svejedno. Međutim, do posla je izgleda toliko teško stići taman kao i dobiti kartu za sletanje na Mars. Po našim bolnicama i domovima zdravlja možemo videti lekare specijaliste  u ozbiljnim godinama koje uskoro neće imati ko da zameni.

1U opštoj besparici, roditelji studenata medicine, farmacije ili stomatologije, poslednje rezerve novca troše na kurseve stranih jezika, najviše nemačkog i slovenačkog, a onda kupuju kartu u jednom pravcu za svoje a naše mlade medicinare. Ako prema nekim nezvaničnim podacima školovanje jednog lekara državu Srbiju košta i do nekoliko desetina hiljada evra, u čemu je onda veština namigivanja Evropi slanjem naše mlade, radne, i školovane medicinske snage koja će tamo graditi karijeru i sticati nova znanja i usavršavanja. Oko 2020. godine nećemo imati lekare specijaliste, zubare, ginekologe, ako se nastavi sa trendom zabrane zapošljavanja i malim kapacitetima ustanova za sticanja prakse budućih specijalista. Ali, ne mora sve da bude tako crno. Ako zamislimo da se ostvari proročanstvo po kome ćemo 2020. godine ući u Evropu, to znači da ćemo naše povrtare, stočare, radnike i ostalu poštenu inteligenciju umesto u Klinički centar Srbije slati u neki bečki, berlinski, londonski ili temišvarski Dom zdravlja. Šta ima veze, ionako će ih tamo čekati srpska specijalistička elita.  🙂

(foto: gawker.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s