Ustanak (16. januar – crtica)

piše Kruna Pintarić

U poslednje vreme, sve češće čujem vickasto čestitanje rođendana i praznika: “Da si mi živ, zdrav i zdravstveno osiguran!”. Ovo poslednje upravo pokazuje koliko prižel kujemo dobroga svojim bližnjima, jer overena knjižica, to lepo civilizacijsko dostignuće, u Srbiji doživljava renesansu, makar u najavi.

Doslednom naplatom obaveza od poslodavaca država Srbija može svim svojim građanima da overi knjižice, smatra ministar privrede Saša Radulović. On je pre nekoliko dana, navodeći da je njegov resor pripremio akcioni plan za 2014. i 2015. godinu, obnarodovao da se, između ostalog, predlaže da svi građani Srbije imaju zdravstveno osiguranje, bez obzira na status. Zdravstveno osiguranje ne bi trebalo da zavisi od toga da li poslodavac uplaćuje doprinose, već da knjižice budu overene za sve. Radulović  je i pre nekoliko meseci rekao da doprinosi za zdravstvo ne bi trebalo da opterećuju plate zaposlenih, već da to bude trošak državnog budžeta.

1

Nesporno je da je pravo svih građana da imaju zdravstveno osiguranje. Nažalost, naša država se o to, u nekim slučajevima, oglušila. Dopustila je preduzetnicima, još tokom procesa privatizacije, da neuredno plaćaju zdravstveno osiguranje, pa se ljudima često dešavalo da ni oni, a ni njihove porodice nemaju osnovnu zdravstvenu zaštitu. Zbog toga je država, veoma često, dok joj to Ustavni sud nije „zabranio”, iz budžeta plaćala poreze i doprinose koje privatnici nisu hteli.

Ideja o obezbeđenom zdravstvenom osiguranju svakako zvuči primamljivo. Ali, kako kažu i likovi iz crtaća sa pevcem Sofronijem, “računica je jasna, dva puta ništa je ništa”– para nema dovoljno ni u RFZO, ni u budžetu. Naš zdravstveni sistem ni sada na papiru, nije loš. Model koji koriste i druge zemlje u svetu, naravno, ima mane u praksi. Najkraće rečeno – treba nam još novca. Treba poboljšati privatni sektor koji onda ne bi štedeo na prijavama i izmirivanjima obaveza prema radnicima, i treba štedeti pare iz budžeta, a ne trošiti ih na prevremene izbore, radne grupe, nove račune, i štošta bez čega bismo mogli lako da nastavimo život.

Zdrav čovek ima hiljadu želja. Zdravstveno neosiguran, hiljadu i dve. A čini se, svaka vlast, samo jednu. Kao da su bolesni, ne daj bože. Dobro vam, i zdravo jutro!

(foto: www.rts.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s