Ustanak (20. januar – crtica)

piše Ru Šavr

Crtica keceljica

Mislim nešto, kako se kecelja, iako veoma koristan odevni predmet, gotovo povukla iz kućne upotrebe. Ne znam ni kako ni zašto. Primera radi, ja ih imam nekoliko samo zahvaljujući tome što sam ih dobila na poklon. Nijednu nisam  sama kupila, a nije baš da mi nisu potrebne. Kad moram da mesim ili pravim džem, na primer, stvarno dobro dođe. Osim što je praktična i što zaista dobro štiti odelo od kuhinjskih đakonija, kecelja može biti i pravi ukras. Ako volite da  se „udesite“ u starinskom fazonu, možete da birate boje, krojeve i dezene. Ima ih sa mačkama, kučićima, cveklom, boranijom, školjkama, dalekim gradovima i čime još sve ne. Zgodne su i za reklamne poruke, kao što se zna. Pa ipak… ovaj odevni predmet se danas mnogima čini prevaziđenim, zastarelim i nečim što savremenoj domaćici nije potrebno.
1

Nego, zašto ja sve ovo pišem… Zato što kecelje imaju i džep. I to im je dobra strana. Tu se može ćušnuti štošta. Od maramica i kuhinjskih ubrusa, olovčica, ceduljica i drugih korisnih predmeta, ključeva na primer. Baba jednog mog druga imala je običaj, kad dođu vodoinstalateri, da zaključa ulazna vrata i stavi ključ u pomenuti džep od kecelje. To je imalo da im predoči da neće izaći dok ne završe posao zbog kog su došli. Ne znam kako je tok njihove posete dalje tekao, ali izgleda da je uporna starica umela da izađe na kraj sa ovim zanatljijama čuvenim po ostavljanju posla na pola ili za neku priliku kada se steknu bolji uslovi.

Ova priča o kecelji i džepu na njoj treba da podseti da uvek možemo naći rešenje za neki problem ili izlaz iz neobične sizuacije. Ponekad je dovoljno okrenuti se starom savetu ili predmetima.

Dobro jutro!

(foto: www.enterijer.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s