Ustanak (21. januar – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 
Dugo smo čekali na staroj železničkoj stanici voz. Oteglo se čekanje. Prodefilovali su kroz naše čekajuće živote mnogi  šefovi stanice koji su nas ubeđivali da je kompozicija  spremna,  da samo što nije krenula, ali eto, treba samo da se još jednom proveri ispravnost vozila. Pričali su i da se tamo na poslednjoj stanici nalaze mnogo strogi kondukteri i šefovi koji nam neće izdati putne karte ako odmah krenemo. Bolje da sačekamo malo. Možda padne cena prevoza. Onda su došli neki drugi šefovi koji  su nas ubeđivali da nije do njih lično, već zbog nekih viših sila koje su se obrušile na nas i ne puštaju prolaz. Ovi sadašnji čim su došli  odmah su  poručili: Po svaku cenu ima voz da krene! Ako smo rekli, ima tako i da bude. Od danas taj voz polako kreće na dugo putovanje u Jevropu.  Iz naše stanice kreće uskim kolosekom a pokreće ga parna lokomotiva umotana u čađ, gar i ogrezla u ustajaloj žabokrečini ne baš slavne prošlosti.  Ne očekujemo da  po veoma uskom koloseku obraslom trnjem i korovom ova kompozicija može da juri brzo.  Ići će polako, a stanice na dugom putu će se smenjivati:  pravosuđe, vladavina prava,  privatna svojina, poljoprivreda, ljudska prava, ekonomija, ribarstvo, još mnogo toga  i najbolnije, možda odmah,  a pre da će biti mnogo kasnije – KOSOVO.  Kako vreme bude odmicalo, smenjivaće se stanice.  Posle prve,  prašnjave, stare, naše oronule bez vrata i prozora, nailaziće sve novije, uređenije, i svetlije. Ako hoćemo da i mi imamo iste takve najpre treba postojeće zameniti, ispraviti, doterati, utegnuti, urediti i prihvatiti sve ono što su drugi, kojima smo krenuli u susret, odavno prihvatili . Spremni smo da se spremimo da budemo spremni i da nam se voz na tom dugom putu negde zaglavi zbog kvara lokomotive. Pitam se samo hoće li nam Evropa poslati svoju lokomotivu u susret  ako se naša  usput pokvari i stane? Dobro jutro.

1(foto: www.panoramio.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s