Ustanak (22. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Da li vam je ikada na pamet palo da zaustavljate slučajne prolazike i pitate ih za imena aktuelnih političara? Verovatno je da bi vam većina naizust izgovoriti imena i funkcije našeg predsednika, premijera, prvog potpredsednika Vlade, ministarke energetike, ministra privrede, ili recimo ministra finansija. To je logično jer su svakodnevno svojim izjavama u medijima u centru pažnje novina, televizije, radija, internet portala. Međutim ako bi postavili pitanje: Da li znate ko je Nikola Ječmenica iz Slatine kod Čačka ko bi znao da vam pruži odgovor? Verovatno niko ko nije iz Čačka ili okoline tog grada. Kad je već tako onda ćemo vas upoznati sa ovim hrabrim četrnaestogodišnjakom, učenikom Osnovne škole „Branislav Petrović“. On je dobitnik Zlatne plakete „Večernjih novosti“ za dečji podvig godine. Spasio je druga Marka Ćurčića koga je zahvatila vatra dok su spremali prvomajski uranak pored reke. Naime, dečaci su zapalili logorsku vatru ali se plamen proširio i iznenada zahvatio obe nogavice malog Marka. Nikola je bio hrabar u trenutku jer je uspeo da brzo stigne, obori svog druga na zemlju, i vatru ugasi golim dlanovima. Marko je zadobio opekotine prvog i drugog stepena, a nakon brzog transporta u bolnicu obavljena je operacija kojom je skinuta zdrava koža sa butina i presađena na mesta oštećena vatrom. On je sada dobro, i sva sreća da se sve dobro završilo. Direktor škole koju pohađaju dečaci veoma je ponosan na njihovo drugarstvo i bratstvo, možemo slobodno reći, naglašavajući da je upravo od ostalih učenika iz škole potekla inicijativa da Nikola bude predložen za ovo prestižno priznanje. Imamo mi i dobru decu, samo treba da ih češće pominjemo. Dobro jutro Nikola, junače naš! 🙂

1(foto: G. Otašević, www.politika.rs,)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s