Ustanak (23. januar – crtica)

piše Kruna Pintarić

 

Dok kod nas traju teatralne polemike oko predloga novog zakona o radu, u susednoj nam Hrvatskoj reforme zakona donose prve „rezultate“. Hirurg u zagrebačkom „Rebru“ ostavio je pacijenta sa otvorenim abdomenom na operacionom stolu, jer mu je isteklo radno vreme. Srećom, sve se dobro završilo, jer je nastavak operacije nonšalantno prepustio kolegi koji je tek počeo smenu, i tako sebe poštedeo još bar 3 sata napornog prekovremenog, a neplaćenog rada.

Razlog za ovakvo, mnogi bi rekli, neetično ponašanje je novi kolektivni ugovor, po kojem je lekarima KBC-a uveden smenski rad, uz neplaćene prekovremene sate.

Ovakva reakcija hirurga mogla bi da se smatra “direktnom akcijom” – oštrom merom ukazivanja na apsurd pravilnika. On tvrdi i da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali, već da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u poslednje tri sedmice.

Kada država uvodi propise tada treba da misli o posledicama a ne tek kada do posledica dođe. Neretko radnici ostaju na poslu i po više sati neplaćenog prekovremenog, to privatni sektor najbolje zna. Zamislite da naručite kućnu dostavu hrane, a radnik na pola mosta zaustavi vozilo i ode kući, jer mu je kraj smene. Kako bi bilo da u obližnjoj pekari kupite poluživ hleb, da gradska čistoća završi smenu svakog dana baš kada je na redu vaša kanta za smeće, ili da vas autobus odveze samo na pola puta?

Lekar nije dužan da ostane preko svog radnog vremena ako mu se to ne plaća. Ako se pozivate na humanost profesije, zaboravljate da je i lekar čovek. Ipak, ako on zna da će operacija da traje duže od njegovog radnog vremena, dužan je da obezbedi da se operacija uredno završi. Hirurg je to, na možda malo neobičan način, i učinio.

Naravno, ako se neko na taj način pobuni protiv autoriteta, onda će da mu se morališe o ljudskim vrednostima. Dostojanstvo svakog od nas sigurno neće biti ugroženo krajem smene jednog radnika, koliko može biti pod upitnikom kada se trguje frazama, najavama promena i ostavki, pojednostavljenjem računa a prazninom u budžetu.

Još uvek čekamo da nas “zašiju” oni koji se stalno smenjuju, a, ironije radi, debelo naplaćuju svoj prekovremeni rad.

Dobro jutro!

1

 

(foto: www.obgynphysicians.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s