Ustanak (24. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

U vreme kad svi imamo izgovor za sportsku neaktivnost, ja sam ipak naterao sebe da odvojim pola sata da prošetam jednim beogradskim parkom. Zbog zdravlja. Bilo je prohladno, ali prijatno za šetnju lepo uređenim stazama. Utisak da se park redovno održava, da je sve čisto, pokvario mi je jedan razgovor koji sam čuo, a koji su vodile dve mlade žene. Jedna od njih, očigledno majka mališana koji se igrao u pesku, pažljivo je slušala svoju prijateljicu trudnicu koja joj je objašnjavala peripetije sa kojima se suočavala u jednom Domu zdravlja. Njen problem je što ima, kako sam to ja razumeo, neku privremenu zdravstvenu knjižicu a u njoj napomenu da može da je koristi samo u hitnim slučajevima. Šta to u praksi znači, ponajbolje zna ona, ali  i mnoge buduće majke koje nemaju zdravstveno osiguranje, a neophodno je da redovno posećuje lekara i vrše analize prateći tok trudnoće. Pisale su i novine o tome nedavno, a ono što se preduzima od strane države jasno je uređeno zakonom koji, doduše, pojedini tumače kako im je volja. Može im se. Nisam siguran da u vreme bele kuge u Srbiji buduće majke mogu da oštete svoju državu troškovima besplatnih i redovnih pregleda toliko da se to može uopšte meriti vrednošću dara koji će svima nama doneti u roku od devet meseci.  Srbija to vrlo dobro zna, i po zakonu svaka trudnica ima pravo da na besplatno lečenje tokom bremenitosti i posle porođaja još dvanaest meseci. Međutim, naše zdravstvene institucije tumače zakon po vlastitom nahođenju, pa ne preostaje ništa drugo nego da ovako javno zamolimo našu ministarku zdravlja da napiše dopis svim domovima zdravlja i bolnicama da ubuduće i neosigurane trudnice sa privremenom zdravstvenom legitimacijom besplatno leče. Isplatiće se Srbiji, a za ministarku je to očas posla. KO nam kriv kad samo razumemo naređenja odzgo. Dobro jutro! 🙂

1(foto: thesaintpetestudentmidwifeblog.blogspot.com , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s