Ustanak (27. januar – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Danas je školska slava Sveti Sava. Širom Srbije biće održane prigodne manifestacije u čast prvog srpskog prosvetitelja, škole će raditi, a dan će biti neradan. To mi nikad nije bilo jasno ali to je naša praksa. Dok se u nekim školama đaci po naređenju direktora okupljaju da popune gledalište i tako uveličaju uglavnom dosadan program nalik recitalima u Titovo vreme, u drugim pak, đaci i ne moraju da dolaze. Od njih to niko i ne traži. Dovoljno je što će biti obavljeno sečenje slavskog kolača, zatim održana prigodna beseda direktora ili lokalnog paroha, poslužiti žito, i po koji zalogajčić uz gutljajčić. Da li je neko ikada izračunao koliko koštaju te manifestacije vozdizanja Srbalja pred ikonom oca prosvetiteljstva? Šta je moglo da se uradi ili još bolje kako je bilo moguće utrošiti taj novac za nešto konkretnije ili korisnije? Verovatno ni za šta. Jer, Svetog Savu smo proterali na 45 godina odmah posle Drugog rata pa ništa nismo uradili. A nije da nismo mogli, bilo je tada para. Samo su nam se gomilale generacije koje nije imao ko da uposli i tako iskoristi znanje koje su sticali u obrazovnim ustanovama mlade socijalističke zajednice. Eto, danas bi bilo lepo samo malo zagrebati po površini patnji dece iz siromašnih porodica, a u kojima ne oskudeva nijedna srpska škola, pa učiniti da ta patnja bude bar za trunku ublažena. To bi radovalo i decu, i Svetog Savu verovatno, kad bi mogao da nas vidi danas kakvi smo. Onakvi kako je on to želeo da bude, sigurno nismo. Još se nismo opismenili!

Dobro jutro! 🙂
1(foto: www.vaseljenska.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s