Ustanak (30. januar -crtica)

Piše: Kruna Pintarić

 

Budući da se bliže izbori, a po logici stvari, zatim i neka nova radna mesta, bilo bi lepo da prvo proverimo koji posao je danas u usponu.

Srbija je tokom poslednje decenije izgubila polovinu svojih poljoprivrednika, šumara, ribara i stanovnika koji se bave sličnim zanimanjima. Istovremeno, gotovo je dupliran broj građana koji su umetnici i stručnjaci u različitim oblastima, kao i trgovaca i zaposlenih u uslužnim delatnostima. Ovo pokazuju najnoviji podaci o zanimanjima građana koje je na osnovu popisa stanovništva održanog 2011. objavio Republički zavod za statistiku.

Manje je i „elitnih“ zvanja iz kategorije rukovodilaca, funkcionera i zakonodavaca. Rast broja, sa druge strane, pored umetnika i stručnjaka raznih profila, beleže i zanatlije i srodna zanimanja, kao i jednostavna radna snaga.

Ekonomisti tvrde da je ovakva „krvna slika“ zanimanja u Srbiji posledica višegodišnje ekonomske krize, neracionalnog školovanja kadrova, odliva mozgova, ali i unutrašnjih migracija. Narodski rečeno, naravno da je seljaka manje jer je za to potreban znalac, izdržljiv i fizički i psihički veoma disciplinovan čovek, dok je, ruku na srce, za zvanje menadžera danas dovoljna diploma.

Babe i dede generacija koje sada imaju 25, 30, 35, 40 godina, do tog uzrasta preživele su bar Drugi svetski rat, a pored toga i ozbiljnu nemaštinu, sankcije, tri, četiri ili pet država, posleratni bejbi bum, društvene promene… reklo bi se, zaista buran i život pun promena, prilagođavanja i preživljavanja.

Prvi put kada me je bilo sramota što nešto ne umem da uradim u svojim tinejdžerskim godinama, a moja baka ume, shvatila sam da ću pre ja ostati gladna u Srbiji danas, nego ona. U kriznim periodima, oni su se odricali mnogo manje stvari, a funkcionisali takođe sa mnogo manje, nego što bi to bio slučaj danas. Ukinite Internet u 50% firmi, i videćete ko je koliko sposoban.

Reći će svi, a donekle se slažem – moderan način života i potrebe društva su se uveliko promenile, pa je tako nastala i potreba za novim zanimanjima. Menadžeri, HR stručnjaci, korporativnim duhom napumpani diplomci, nervoze i izgleda kao u brokera, sada preuzimaju tron. Znaju i oni da muzu, doduše – samo, te krave smo sada mi. Neka i komšijina krava bude živa i zdrava!
2

(foto: simple-article10.blogspot.com ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s