Ustanak (4. februar – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Ako ste rođeni na današnji dan, imate puno pravo da slobodno u svoju biografiju dopišete da ste rođeni istog dana kad i Fejsbuk. Danas ova popularna društvena mreža puni 10 godina. Šta smo dobili a šta izgubili time što smo otvorili profil na ovoj svojevrsnoj kafe igraonici, pričaonici, slikovnici, muzičkom disk džokeju, ili šta god  vam već padne u trenutku na pamet? Dobili smo mnogo prijatelja, znanih i neznanih. Dobili smo i viruse koji su nam tako stručno brisali ili krali važne dokumente ili podatke, ili moderne špijune koji prate svaki naš klik, ili pokret mišom. Skoro sam imao nekih problema sa zubom, i naravno prve informacije sam počeo da tražim na internetu. Pretražio sam na desetine sajtova raznih stomatoloških ustanova, i gle čuda? Na takozvanom zidu mog profila, odjednom su počele da se pojavljuju reklame raznih stomatoloških ordinacija sa uslugama koje nude. Kad sam to poverio jednom prijatelju, inače sjajnom znalcu Fejsbuka i drugih mreža, objasnio mi je da u stvari imam u kompjuteru neki program koji nije štetan a koji služi da prikuplja i šalje podatke Fejsbuku o tome šta mene najviše zanima. Uh, pomislih, pa sad moram da pazim šta radim. Da, reče drugar, pazi jer je Fejs u stvari jedno veliko globalno selo u kome svako svakome zaviruje u tanjih, spavaću sobu, kupatilo, veš mašinu. Neću da se bavim vrednošću akcija, velikom bogatstvu mladog Zukerberga, prevarama ili fišingu, spamu, ili malwer-u. Hoću da samo sebi utuvuim u glavu da ubuduće dobro pazim šta sve radim na internetu. Šta ako mi se jednog jutra na profilu pojavi reklama za vijagru ili neki stimulans za bolji seks. Fejsbuk sve zna, to me najviše i brine. Od njega se ništa ne može sakriti. Da li ćemo u budućnosti moći da sačuvamo tajne duboko skrivene u nama? Dobro jutro!

1(foto: support.pandasecurity.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s