Ustanak (6. februar – crtica)

piše Kruna Pintarić
Psihička priprema za silne izjave koje će se pojavljivati u medijima narednih mesec i po dana, počela je. Samo prelet pogledom preko naslova na portalima vesti, i nastaje jedna poprilično dosadna, već viđena, bizarno-uvlakačka priča. Na primer: „Prihvatamo odgovornost izvinjavamo se računi porez solidarni dijalog pozdravili novi detalji istrage Stanija“.
Ono što, uz najveću moguću objektivnost i dobru volju kojima me je učio život i školovanje, mogu da primetim, jeste da se polako javlja trend pokajničke govorancije i političara koji svoje slabosti ne kriju. Kriju možda broj nekretnina i nula na računu, ali priznaju da greše i da će grešiti. Na kritiku odgovaraju uz osmeh, dozu pokornosti, a gordost koja ih je godinama krasila, polako, planirano ili ne, nestaje.
Izvinjavaju se zbog grešaka u računu za struju, priznaju da i nisu najbolje osmislili rekonstrukciju, potpisuju memorandume o RAZUMEVANJU sa stranim investitorima, dele odgovornost za malu maturu namerno odgovarajući pogrešno na jedno od pitanja iz testa, i tako dalje i šire.
Donekle mi se i sviđa ta pokornost pred samima sobom i narodom, makar je zabavna. Ipak, iza svega toga, i ovih dve i po decenije, stoji jedna mnogo ozbiljnija stvar. BEZIDEJNOST.
Kritika sebe i prethodnika, tu je. Priznavanje grešaka, takođe. Rade sve ono što i mi, takoreći – kritikuju sami sebe. Međutim, kada je neko od zvučnijih imena koji se nalaze u Vladi ili skupštini, ponudio celovit i mudro, dosledno, isplativo osmišljen plan za neki bolji vid državnog uređenja od ovog tranzicionog ringišpila sa gomilom besplatnih vožnji za svaku vlast? Kažu, ovako do sad nije valjalo, i onda ništa. U suštini, ništa. Čekam i dalje da nas neko preokrene, plati za krug na ringišpilu i gleda napred, i mi da gledamo napred, da nam ne pripadne muka. Priznajem samo konkretne ideje, makar nam Ustav krojila nasumice anketirana deca. To i ne bi bilo tako loše!
3
(foto: outpostusa.org , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s