Uranak (9. februar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Svedoci smo da je iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, naš dinar beležio pad vrednosti. Ekonomski analitičari su nam iznosili teorije o tome zašto je tako, a i guvernerka je objasnila naciji zašto to tako u januaru mora da bude. Čekajte, ali sada je februar. Pre samo nekoliko dana pričali smo o takozvanom Avramovom dinaru koji je 1994. godine vredeo kao tadašnja nemačka marka. Tada smo mogli za novi dinar pazariti skoro dva litra mleka, ili  dva hleba, ili šest jaja, ili da popijemo kafu u nekom restoranu. Onda je, već posle nekoliko meseci  dinar počeo da gubi svoju vrednost, sve do 2000, tačnije do oktobra, kada je preko noći ustanovljen kurs po kome smo za 30 dinara dobijali jednu nemačku marku. Posle uvođenja evra, marka je vredela pola evra, a evro 60 dinara. Polagano,  godinama, dinar je  klizao sve niže i niže. Sada je na najnižoj vrednosti od uvođenja pre dvadeset godina, a posle toliko vremena postaviću pitanje: Šta danas može da se kupi za JEDAN dinar? Iako mislite da više nema ničega po toj ceni, ipak ima. Na Trgu Republike u Beogradu u jednom od prodajnih objekata po akcijskoj ceni možete da kupite klikere staklence. Da li ih se uopšte sećate? Nekada su za decu predstavljali pravo bogatstvo. Zbog njih su padale batine, rušila se prijateljstva, dobijalo prestižno mesto u društvu na livadici, sticali najbolji drugovi i… mnogo toga još. Iako su već bili zaboravljeni, bilo ih je u prodaji, međutim, skoro niko ih nije kupovao. Vremenom, postali su balast za trgovce, pa su ovi rešili da mušterijama umesto kusura ponude kliker ili da jednostavno, onaj ko to hoće, sebi kupi nekoliko staklenih lepotana. Neočekivano, klikeri  su dobili svoje kupce, stare obožavaoce. Prodaja ide odlično, ostalo je možda još nekoliko komada. Trgovci ističu da, iako neko može da za 100 dinara otkupi celu činiju klikera, do sada to niko nije uradio. Treba da ostane da još neko kupi, bio je odgovor na pitanje zašto ne pokupe sve kad je jeftino. Ipak smo mi romantičari dobri ljudi. Gramzivost i pohlepa, potrošačke groznice, kupoholičarstvo i ostale odlike savremnog i razvijenog sveta ipak su nas zaobišle. Ja i dalje glasam za romantiku, samo što se uskoro na izbornoj listi ona neće na spisku. Hoćemo li po podne da igramo klikere? Imam nove! Nećete valjda nove da čuvate u nekoj staklenoj činiji na regalu?  Dobro jutro!

1(foto: www.radiosarajevo.ba)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s