Ustanak (17. februar – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Da li poznajete neku kupoholičarku? Po opisu, to je žena u najboljim godinama, dobro udata, besprekorno situirana, oslobođena od čuvanja dece i brige o njima, spremna da ne trepne a u prodavnicama kupi sve ono što joj relano ne treba. Sve joj pada šaka, od garderobe, šminke, tehničkih uređaja, cipela, torbi, tašni, mašni, i ostalih ženskih zanimacija. Muškarac kupoholičar za sada nigde nije pomenut, mada ima i tu primera za posmatranje. U tržnim centrima takvi rado i sa čudnim sjajem u očima obilaze štandove sa TV i audio uređajima poslednje generacije, odeljke sa auto-opremom, kupuju alat, rekvizitu svake vrste za svog ljubimca na četiri točka, izložene mobilne telefone, garderobu, čak i kozmetiku, naročito ako su prešli četrdesetu, a prve sede i bore kvare sliku njihovog, do tada savršenog, izgleda. Za takve leka nema, ali ima za žene sklone preteranom trošenju para, bilo keša, bilo onog sa kreditnih i ostalih kartica. Naime, u Australiji je jedna kompanija dizajnirala pametnu tašnu koja se sama zaključava čim vlasnica nekontrolisano  počne da je koristi vadeći iz nje  novac ili karticu. Tašna nosi ime iBag i opremljena je svetlećim led-diodama koje su povezane sa GPS-om. Čim vlasnica zaluta u tzv. „opasne zone“, gde prodavnice prosto mame potrošače – diode zatrepere. Ako kupoholičarka ignoriše te signale, tašna odmah šalje SMS poruku osobi od poverenja, najverovatnije mužu, sa upozorenjem da se sprema velika materijalna šteta nesagledivih razmera. Tašna je isprogramirana da se sama zaključa u osetljivim delovima dana, a to su pauza za ručak ili napuštanje posla. Čip ugrađen u nju registruje svaki pokušaj potezanja za novčanikom podiže uzbunu. Kreatori ovog izuma, koji će za 8. mart, ili Dan zaljubljenih kupovati i balkanski muškarci, smatraju da su žene ipak podložnije nekontrolisanoj potrošnji nego pripadnici takozvanog jačeg pola. Ma, nemojte! Znam ja žene koje su programirane da budu čuvarke muških novčanika mnogo savršenije od tehničkih izuma. Naročito ako kasni plata. U tome su u Srbiji tehnološki potpuno opremljene bez diode, satelitskog praćenja ili SMS-a. Imam jednu takvu kod kuće. Dobro jutro!
1(foto: blog.willis.com , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s