Ustanak (18. februar – crtica)

piše: Ru Šavr

 

Crtica bioskopska

 

Prolazim pre neki dan pored bioskopa „Zvezda“ na sred Terazija. Davno je spuštena gvozdena šuplja zavesa iza koje viri zarobljeno đubre. Dublje u mraku na istom mestu su stepenice koje vode do zarobljenog bioskopa. I tako, na savršenoj gradskoj lokaciji možete zaviriti u ružnu sudbinu čuvene „Zvezde“. Bioskop je zatvoren pre skoro 10 godina i od tada prostor u najstrožem centru grada trune, stolice se buđaju a ulaz izgleda kao ruglo. No, o ovome ne bih pisala da je to jedina tužna bioskopska sudbina u glavnom gradu. Takvih sudbina ima najmanje 11. To su najpoznatiji srpski bioskopi i svi su pripadali „Beograd filmu“. Sećate se: „Kosmaj“, „Jadran“, „20. oktobar I i II“, „Balkan“, „Slavica“, „Partizan“, sada sasvim izgorela „Kozara“, pomenuta „Zvezda“ i mnogi drugi.

Njihov sadašnji vlasnik je u zatvoru ali idalje ima pravo da raspolaže ovom imovinom, odnosno da ne čini ništa sa njom. Ne mogu a da se ne zapitam koliko toga bi moglo da se uradi u tako dragocenim prostorima na sjajnim lokacijama. I ne mogu da verujem da nam je uvek sve jedno za sve.
1Pre nekoliko godina pojavila se inicijativaPovratak otpisanih“ u kojoj grupa entuzijasta izlaže svoje ideje za ponovno korišćenje ovih prostora sa dušom. Bioskopi, da se ne varamo, više nisu u modi kao pre, ali zamislite, na njihovom mestu na primer, novi galerijski prostor, kulturni centar, malo pozorište, novi gradski klub ili prostor za žurke, kancelarije za neku studentsku organizaciju, mesto u koje bi mogli da se sklone oni bez krova nad glavom… Jednostavno, pustite mašti na volju, smislite bilo šta što ne mora zahtevati velika ulaganja. Sve je bolje od praznine koja ima pritvorenog vlasnika.

Dobro jutro!

 

(foto: www.theartscentregc.com.au , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s