Ustanak (19. februar – crtica)

piše Suzana Gajić

 

Moram da priznam da sam sinoć gledala seriju „Greh njene majke“. Volim te priče u kojima ima lepih, dobro vaspitanih mladih dama, smernih, pre svega, kojima se udvaraju bogati bankari ili zgodni oficiri i piloti. I pored svih prepreka, ljubav pobeđuje. Ali, iskreno da Vam kažem, i pored te zavodljive romantičnosti, provejava ona druga priča – ako devojka nema dovoljno novca za miraz, ne može se udati. Postojala je i tarifa – toliko i toliko za oficira, recimo.

I sad, da li gledati sa nostalgijom na stara dobra vremena? I da li smo danas odmakli od tih vremena? Pa, kako predviđa britanski „Centar za ekonomiju i biznis“, izgleda da će miraza i dalje biti, ali će ga spremati muškarci. Ovaj centar smatra da će do 2020. godine žene činiti polovinu svetskih dolarskih milionera. Razlog za to – žene duže žive od muškaraca, odgovorne su u vođenju posla, i imaju jače veze između leve i desne hemisfere. Takođe, žene investitori su u stanju da izvuku 20 posto više profita od muškaraca. Kolege novinari odmah su osetili suštinu poruke – sprema nam se novi matrijarhat. Ko kontroliše tokove novca, kontroliše sve. A to će, ako se ostvare ova predviđanja, biti žene.

Ne znam kako bi mogao da izgleda takav svet.  Današnje političarke uglavnom ne ulivaju poverenje, niti daju veselu sliku – više podsećaju na svoje muške kolege u suknjama. A na ovim, a i nekim drugim prostorima, jake, nezavisne žene uglavnom plaše muškarce. S druge strane, znam da mnogi misle da je to nemoguće, ma kako bi žene mogle da vode glavnu reč. Možda su i u pravu, ali, šta ako nisu? Možda bi, dragi muškarci, ipak trebalo da razmisite, pre svega, kako se ponašate prema Vašim devojkama, ženama, pa i ljubavicama. I da im, za svaki slučaj, ovog jutra skuvate kafu i odnesete u krevet. Ko zna, možda je baš ona buduća vladarka sveta.

Dobro jutro!

1

 

(foto: willywazza.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s