Ustanak (20. februar – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Ako se osećate obespravljeno, ako mislite da ste siromašni, ako smatrate da je ugroženo vaše pravo na rad onda nema razloga da ovaj dan ne započnete kao slavljenik s osmehom na licu. Danas je Svetski dan socijalne pravde. To tako uzvišeno i pravedno zvuči, onako baš socijalno ali samo kad se izgovori.  Dovoljan je pogled unazad i podsećanje gde smo bili a gde smo danas.  Proizilazi da je taj dan trebalo da slavimo u doba stare nam države kad smo još trošili samoupravljanje. Ova nova, nije nam ništa novo donela. Iako smo mislili da ćemo početi neke nove,  bolje živote – to se nije desilo. Definicija  kaže da se socijalna pravda između ostalog zasniva na promociji  borbe protiv siromaštva, pravu na rad, jednakosti polova  i poštenim zakonima koji štite sve,  i daju im šansu da žive od svog rada, dostojanstveno i zadovoljno. Socijalna pravda ne poznaje nepotizam, ili zapošljavanje preko stranke. U Srbiji većina poštenog sveta živi teško, sem ako izuzmemo nekoliko procenata onih koji ne razmišljaju kako će od prvog do drugog u mesecu. Socijalna pravda je i dijalog, međutim kod nas je to sve u sferi farse, zarad ineteresnih grupa kojima odgovara ovo stanje savršeno za lov u mutnom.  Dok traje kampanja,  sve će nam obećati. I sve ćemo naivno ponovo poverovati. I nadati se da ćemo moći da podignemo glave i na proleće vaskrsnemo malo. Ne znam samo koje godine. Verovatno neke sledeće – izborne.

1

(foto: sukim0512.blogspot.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s