Ustanak (26. februar – crtica)

Piše: Dejan Grujić
Građani Srbije od juče putem interneta mogu da posredstvom e-Uprave podnesu zahtev za zamenu stare vozačke dozvole. Ta vest obradovala je mnoge koji ne vole da provode vreme u dugim redovima pred šalterom, pa su požurili da od kuće naruče nove, takozvane, plastične kartice. I ja sam bio među onima koji su naivno poverovali da je to jednostavno i lako, takoreći, iz topline svoga doma. Priznajem da sam svojevremeno imao neprijatna iskustva sa sličnim akcijama. Preko interneta pokušavao da naručim Izvod iz matične knjige rođenih za svoju decu koja su sticajem okolnosti rođena na Kosmetu. Za to je nadležna prištinska matična služba koje je posle rata je izmeštena u Niš. Komplikovano zvuči, još komplikovanije obaviti posao preko računara, a za koji bih morao da putujem u Niš. Dugo su potrajala iščekivanja dokumenata. Prvo smo morali da platimo u pošti, čekajući u redu, sve pripadajuće takse, jer se to nije moglo e-bankingom. Onda smo čekali na poštara. Trebalo je sedam dana da zahtev stigne internetom, to jest da ga neko od službenika ugleda  jer je kao, pao sistem a majstor još nije došao. Čekali su ga verujem da stigne iz centrale Microsofta da reši taj “kvar” pa da matičari shvate iz poslatog zahteva šta meni u stvari treba. Na kraju smo obavili bezbroj telefonskih poziva, napravili račun za telefon, čekali skoro mesec dana i  – ništa. Priznajem da ima i  pozitivnih primera. Padaju mi na pamet zaista lepa iskustva sa matičarima iz beogradskih opština ili iz Kragujevca. Ovi kragujevački su bili najbrži, jer su me najpre ljubazno pripremili, da ne kažem upozorili, da će mi traženi document stići za 14 dana, a stigao je za samo dva. Baš sam bio iznenađen, naravno, prijatno. Zašto sve ovo pominjem? Pa juče nije bilo moguće pristupiti portalu e-Uprave, jer je došlo do zagušenja servera. Zar nisu mogli da to predvide, znajući koliko vozača ima još uvek crvenu kartonsku vozačku dozvolu? Nisu, jer su žurili da što pre to predstave novinarima, da se pohvale da je to prvi put da se tako nešto omogući građanima Srbije, a što inače nemaju zemlje regiona, Evrope i sveta. Proveravaću narednih dana da li će server prihvatiti moj zahtev za prijavom pa ću vam javiti kad to uspem. Do tada, za svaki slučaj, mislim da mi je najbrže i najkomfornije da ipak svratim do najbliže policijske stanice i obavim posao. Neka ostali budu prvaci sveta u elektronskom naručivanju i komunikaciji sa državnim službenicima. Ja baš i ne moram. A i nigde ne žurim. Gužvi nema. Svi pokušavaju da urade ono što ja nisam uspeo iz fotelje. Dobro jutro!
1
(Foto: Skrinshoot e-Uprava)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s