Ustanak (27. februar – crtica)

Piše Kruna Pintarić

 

Sebastijan Kurc. A kako da odolim da pričamo o njemu? Za razliku od juče, kada su ga naši i primili, ja ću se truditi da se uzdržim od vesele karakteristike čoveka sa ovih podneblja da do krajnje granice forsira dvosmislene šale, ulepšavajući tako dvolične vesti iz estradne politike.

Naravno da ne verujemo bespogovorno diplomatskim pohvalama i epskim spevovima o našim državnim zvaničnicima, ali jedna dobra stvar može se naučiti od ovog mladog čoveka, da ne kažem, vršnjaka. Skraćeno, evo šta je bila poenta njegovog odgovora juče na pitanje o potezanju vek starog pitanja: „Ko je kriv?“; kaže Kurc – Istorija je u prošlosti, koga to više i zanima, da se traži krivac za davno prošle sukobe i Velike ratove – hrlimo ka budućnosti kao lisac ka kokošinjcu! Bez nostalgije, sete, durenja i moralisanja oko civilizacijske odgovornosti prema činjenicama. Istorija je tako passe. Koga još briga za to, idemo ka novom, sa pamćenjem akvarijumske ribice!

Tipično razmišljanje tinejdžera petkom popodne, kada se kuju planovi za vikend. Ipak, mislim da je Kurc valjan mladić za potrebe ove teme. Jer, da je drugačije, bilo bi – rđavome šefu austrijske diplomatije i dlaka smeta. A kamoli istorija.

Da se vratim početnoj tezi; od ovog istoričara sadašnjeg trenutka možemo da naučimo kako da se otarasimo zamornih razglabanja o onome što je nekada bilo, i previše poznatih imena. Potrebni su nam oni koji se zaista ama baš ničega ne sećaju, a ne oni koji ne žele da se sete samih sebe od onomad. Ko god je bio deo naše istorije, ne može da jurca sa nama ka kokošinjcu budućnosti. Možda, mooožda onda dođu vremena koja ćemo početi rado svi da pamtimo.

Dobro jutro!

1

 

(foto: www.rts.rs )

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Ustanak (27. februar – crtica)

  1. stecky kaže:

    Bravo Kruna! Tacno u centar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s