Uranak (8. mart – crtica)

piše Ru Šavr

OSMOMARTOVSKA

Hoćete li uskoro upotrebiti svoje pravo glasa, učiteljice, vaspitačice, književnice, doktorice, arhitektice, pedagoškinje, psihološkinje… naslednice muških zanimanja? Stižete li da obavite sve obaveze predviđene za jedan dan? Stižete li da spremite kuću, nahranite decu i muža pre nego što odete na posao? Kako ćete sastaviti kraj s krajem a kako proslaviti ovaj svečani dan?

Sve su to takoreći svakodnevna pitanja, a danas naročito aktuelna. Osmog marta žena ne može a da se ne zapita šta je dobila, a šta izgubila, a da pritom ne misli na cveće i bombonjere, već na važnije stvari. Što jeste jeste: obaveza je mnogo, i previše. Toliko da se uvek nešto mora zanemariti. A da li nam je bolje?
2Suštinski jeste. Činjenica je da smo kakvu-takvu ravnopravnost i slobodu stekle. Imamo mnogo obaveza i odgovornosti, ali i više prava nego pre te smemo da odlučujemo o sebi i svojoj sudbini, ako ništa drugo. Ali, mnogo toga nemamo.  Žene su i dalje manje plaćene od muškaraca, manje su im šanse za zaposlenje, i dalje su zapostavljene po raznim osnovama i što je najgore – one su u Srbiji zvanično ugrožena kategorija populacije. A sve ovo je ogroman problem, složićete se…

Zato se neko dosetio da naziv zanimana prilagodi polu. Pa tako žene koje rade tradicionalno „muške“ poslove, mogu da se osećaju ravnopravnijim i van osmomartovske euforije. Samo, podsetimo, pol je jedno a rod imenice drugo. Postavlja se pitanje da li će idući put kada nas poslodavac odbije, jer mu se, na primer, ne isplati da zaposli ženu koja tek planira porodicu, da nas oslovi rodno ravnopravnom imenicom? Koliko će nam to prijati u tom trenutku? Verovatno ćemo se obradovati koliko i karanfilu koji dobijemo samo 8. marta.

(foto: www.womanaroundtown.com , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s