Ustanak (13. mart – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Za osma dana stiže nam proleće, a baš tog 21. otvara se i jedan interesantan, za sada privremeni muzej – Muzej plišanih medvedića. Koncept izložbe u beogradskoj UK Parobrod jeste da građani donesu svog omiljenog medvedića iz detinjstva, možda čak i neku lepu priču ili sećanje uz to, da bi se tako dobilo istinito i dirljivo svedočanstvo o ličnoj, a opet univerzalnoj istoriji čoveka.

Budući da nam ovi narodni muzeji, galerije i biblioteke ili ne rade ili polovično funkcionišu, možda bi bilo dobro da se okrenemo trendu koji već postoji po svetu; muzejske zbirke usmerene na jednu tematiku popularne ili savremene kulture, a koje dosta mogu da ispričaju o životu različitih grupa u jednoj naciji ili društvu. U Zemunu imamo već muzej prekinutih veza (odlična ideja), imamo relikte detinjstva desetina generacija u izložbi plišanih medvedića, a predlažem da polako počnemo i sa formiranjem još jedne, veoma veoma korisne zbirke. Trebalo bi napraviti muzej političara! Poslednjih 30 godina mnogo njih je prodefilovalo, neki su već gotovo u formi fosilnih ostataka, a posao eksponata u muzeju je mnogo stabilniji i sigurniji od klimavog mandata. Tu bi trebalo dovoditi decu, bake, deke, studente, da na jednom mestu vide istorijat bitke koja i dalje traje – dozivanje pameti. U izložbenim vitrinama greške su najvidljivije i za budućnost poučne i bezopasne.

Kao i u svakom muzeju, ne pipati eksponate!

Dobro jutro!

1(foto: latesthdwallpaper.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s