Uranak (15. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Dragi potrošači, dobro jutro. Svesno se umesto slušaocima, obraćam potrošačima. Danas je njihov dan. I to svetski. Pogled preko požutelih stranica istorije prava potrošača govori o tome da je Svetski dan poštrošača ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija iz 1983. godine. Tada je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džon Kenedi predložio Kongresu deklaraciju koja je sadržala četiri opšta prava potrošača. Da li znate koja? Ja ih do skoro nisam znao. Elem, naša prava kao potrošača su, pravo na bezbednost, na izbor, pravilno informisanje, još jedno možda i ono najvažnije – pravo da budemo saslušani od strane onih koji s nama trguju. E, to poslednje pravo se ogleda u onoj, od ne baš tako davno ustanovljenoj, srpskoj praksi da je potrošač uvek u pravu. Zembilje i cegere u ruke, kolica ili samo plastične korpe u ruke i danas pravo u trgovinu. S osmehom i saznanjem koja su vaša prava lakše ćete trgovati. Ne znam samo od kojih para. Ako ih i skrpite, dočekaće vas akcije za proizvode koji vam ne trebaju, ili će ih tako organizovati da budu razuđene kao neki azijski arhipelag. To znači da ćete na jednom mestu povoljno nabaviti meso, na drugom udaljenom 14 kilometara mleko i sir, jaja u trećem diskontu, a hleb po sniženoj ceni u nekom četvrtom još udaljenijem marketu. Zaposleni nemaju vremena da špartaju gradom, pa će sve kupiti na jednom mestu, ali zato penzioneri zahvaljujući višku slobodnog vremena ali i skoro pa besplatnom prevozu, mogu čitave dane da provode u lovu na povoljne cene. Treće doba je zlatno, naročito ako vešto baratate flajerima sa šljaštećim naslovima tipa: Akcija, Šok cena, Sniženo dok traju zalihe, ili Neverovatna cena. Penzije su male ali redovne, a isplata je u kešu. Prodavci to znaju pa se penzionerima najčešće i obraćaju pozivima za kupovinom po nižim cenama baš nekako dan dva posle penzija. Koga još od trgovaca briga za ček-kupce, ili one koji samo zadržavaju kasu plastičnim novcem od kojeg ne može da se skrpi ni čestitih bar dva dinara od zaokruživanja cena od 99 para na kraju na ceo dinar ili možda i pet. Neću žvaku, hoću kusur, neću cenu u parama kojih nema u opticaju, hoću da za svoj novac budem uslužen i ispoštovan najpre kao čovek, a tek potom kao kupac. Da li je to previše? U srpskim uslovima i mnogo više od tog previše. Dobro jutro!

2

 

(foto: www.smh.com.au, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s