Uranak (22. mart – ctica)

piše Ru Šavr

 

Dživdžanska crtica

Proleće je stiglo, sada i kalendarski. Tu je sunce, tu su ljubičice, maslačak, tratinčice, behar, detelina… Zelene se oazice između zgrada u Šumicama. I ptice, kao što se zna, čine proleće. Laste, one koje ga tradicionalno najavljuju, verovatno su već stigle, ali nemam prilike da viđam u svom kraju. Nema streha za njihova gnezda, pa nema ni njih. Dok ovo pišem, čujem gačke. Ponekad čujem i senice. Dva od desetak preostalih šumičkih golubova guču, čujem ih kroz otvorena balkonska vrata. Najgrlatije su svrake, kao što se zna, i njih uz gačke ima najviše. Oni su ti koji najavljuju jutro, oni nadleću krošnje lipa i hrastova, oni se gnezde u visinama, oni su postali gospodari našeg grada. Zbog njih i zbog nas ptice su ustuknule i potražile bolje uslove za život.
1Ne mogu a da se ne zapitam gde je vrabacsimbol Beograda. U četvrtak je bio njihov svetski dan, a u gradu čiji su simbol njih skoro da nema. Pre neki dan sam, posle dužeg vremena, videla dvojicu malih sivkasto-braonkastih pernatih simbola kako o nečem važnom razgovaraju na jednom žbunu. Obradovali su me kao da sam naišla na neku egzotičnu pticu. Gde su tek kosovi, slavuji, žune, divlji golubovi, detlići? Svega je bilo do skora, barem u zelenijim pojasevima grada. A sada, gde su, šta rade?

Razmislite malo o ovome. Nije dobro što ptice beže od nas. Hajde da nešto učinimo za njih i vratimo ih nazad na sims sa mrvicama hleba. To nas neće mnogo koštati a biće nam svima lepše.

Dobro jutro!

 

(foto: zivotinjsko-carstvo.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s