Uranak (23. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić
 

Srbija se opet nalazi pred izborom. Moramo da se opredelimo čim pre. Evropa i Amerika s jedne, ili Rusija s druge strane. Ukrajina i Krim svetska su tema kada je u pitanju nadmoć ili sila. Pljušte sa svih strana vicevi o nekim državama u našem okruženju koje su uvele sankcije Rusiji i na taj način sebe svrstale na stranu zapada, a teško da će Srbija pod pritiscima sa svih strana moći da ostane još dugo neutralna nalik seljačkoj mladi koja samo cokće i prevrće očima. Od strane naših zvaničnika, mislim najpre Vučića, stigao je diplomatski otklon od izjašnjavanja. Naime, on izražava doslednost srpskom putu ka Evropi bez sukobljavanja sa Rusijom. Diplomatski izgovor je i da nemamo još uvek formiranu vladu, pa se zato i da hoćemo, ne možemo jasno odrediti prema problemu pripajanja Krima istočnom. posle dve decenije, ponovo uspravljenom divu. Da li to znači da ćemo oklevati sa formiranjem vlade samo da bi izbegli gnev Brisela, a u isto vreme i probleme u vezi sa Južnim tokom?UkraineOdmah posle proglašenja neosporne nadmoći naprednjaka čulo se da Vučiću neće biti lako. Ako je već dobio podršku naroda, dobio je i veliku odgovornost za svaki svoj potez bilo na unutrašnjem bilo na spoljnom planu. Bivših više nema da bi imao izgovor, jer on je zapravo bivša vlast, a teške žabe za gutanje samo iskaču iz baruština zvanih Kosovo, Evropa, Rusija, državna administracija, porezi, borba protiv kriminala, policija, sudstvo, obrazovanje, i zdravstvo. Izgleda da smo za sada, kratkoročno doduše, sklonili pogled stranih sila sa sebe. Međutim, to sa Krimom neće proći samo od sebe, ako uzmemo u obzir to da se već neki drugi problematični regioni u Evropi spremaju da crtaju nove geografske karte. Kosovo kao izgovor za ruske vlasti može da bude shvaćeno i kao model kako ubuduće treba postupati sa nekim novim žarištima. Priznavanje ili nepriznavanje novih državica postaće ubuduće samo referendumska papazjanija kojom ćemo morati jasno da izjavimo lojalnost prema zakonu jačeg. Deli nas samo jedan dan od tužnog sećanja na vreme od pre petnaest godina kada smo hteli da budemo svoji na svome, pa prošli kao bosi po trnju jer smo, nažalost, u tom trenutku bili sami, ostavljeni od svih na cedilu. Možda bi to bolno iskustvo moglo da bude putokaz za pronalaženje najboljih interesa naše nacije u budućnosti. Dobro jutro!

(foto: www.rtv.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s