Ustanak (24. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Danas ćemo se setiti da smo pre petnaest godina u ovo doba dana mislili da se NATO bombardovanje nama ne može desiti. Desilo se, već posle podne, potrajalo je, i mnogo domova zavijenih u crno ali i otvorenih pitanja ostavilo iza sebe koja su aktuelna i danas. Jedino, u reči izgovoreno, a sa ko zna iz koliko miliona grla izgovoreno u trenucima očaja i bola i dalje je Zašto? Šta su u stvari hteli? Koliko god se busali u grudi demokratske i metode humanog postupanja sa neposlušnima, ipak su na kraju priznali da su pogrešili, ali ti glasovi koji su se čuli predstavljaju tek tri kapi kiše u žednoj Sahari. Dok se sa divljenjem i tugom sećamo nastradalih tražeći odgovor na pitanje ZAŠTO i danas ćemo pratiti nervozu velikih sila koje za potkusurivanje troše našu imovinu – Kosovo. Više nismo zanimljivi, postajemo samo teritorija a ne država ili zemlja bar po ukrajinskom klipu koji pojašnjava evropske integracije kojima težimo. Mnogo nas izazova tek čeka. Ni Tito sa sve nesvrtanima nam ne može pomoći, taman se kao Marko Kraljević, po drugi put obreo među Srbima. Sad smo odjednom na karti Evrope trapavom i površnom animacijom evropejstva Ukrajinaca postali teritorija Hrvatske, a sve to liči na igre dece u vrtiću kad im podele bojanke pa oni bojeći pređu malo i preko crte. Da li je ovo crta koja će označiti kraj epohe u kojoj je važio zakon jačeg, ali onog koji dolazi sa strane na kojoj Sunce zalazi? Nas to Sunce nije ogrejalo,sprožilo nas je. Kada će se i sa koje strane pojaviti na našem horizontu ponajviše zavisi od srpske mudrosti i umeća za diplomatskim stolom a ne na vazdušnom ili bojnom polju. Dobro jutro.

2(Foto: www.rts.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s