Ustanak (28. mart – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Ovo jutro neki osnovci će sigurno čekati sa strepnjom – imali su pismeni iz matematike i stižu ocene. To sasvim slučajno znam, jer sam upravo jednom šestaku pomagala oko te iste matematike. I tokom tih priprema za pismeni otkrila da se škola promenila. Sada se deca opredeljuju koji nivo pripremaju – osnovni, srednji ili napredni. E, sad, to znači da, ako se dete opredeli za osnovni, koji je najlakši i samim tim najsigurniji, dobija zadatke isključivo iz tog nivoa. I ako uradi sve, maksimalna ocena je trojka.  Ako hoće srednji nivo, onda dobija set zadataka veće težine, i tako dalje.

Koliko me pamćenje služi, mi smo dobijali po pet zadataka, od kojih su tri bila lakša, a četvrti i peti teži. I svi su imali mogućnost da rešavaju iste zadatke, pa ko se kako spremi. Pitam se da li bih ikada imala ocenu veću od trojke da me je neko primoravao da se deklarišem  na samom početku koji nivo hoću? Da li bih imala motivaciju da radim matematiku, ako bih, recimo, jednom probala teže zadatke i loše prošla?
1Pitam se i da li od nekog ko je peti ili šesti razred treba zahtevati da se sam opredeli kom nivou ili klasi pripada? Da li to znači da se opredeljivanjem za osnovni nivo deklarisao kao pripadnik niže klase, manje vredan? I kakva će ta deca biti kada odrastu? Da li će slediti svoje snove, da li će imati snage da prekorače granicu koju im neko nameće još u osnovnoj školi?

Ili će neki roditelj, da ih uteši, da im kaže da škola nije sve. Toliko ima pevača, starleta, ni dana škole nemaju, kupili diplome, pa šta im fali. Ne znam. Ali i daje mislim da smo bili srećniji kada smo svi dobijali iste zadatke. Bar je bilo lakše prepisati.

 

Dobro jutro!

(foto: www.oregonlive.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s