Uranak (30. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

Sinoć smo na sat vremena ugasili javnu rasvetu da bi uštedeli energiju. Valjda. Danas smo pomerili kazaljke za sat vremena unapred. Takođe zbog štednje. Valjda. Da bi uštedeli tokom dana, gubimo mnogo sati. Uvek nam nedostaje jedan, zlatni sat. Možda je u vreme kad se uveliko najavljuje opšte napredovanje za sve neophodan baš taj sat. Šta se može učiniti za sat vremena? Spisak je podugačak. Ko bi da ga sastavlja, izgubiće bar sat vremena.
44               (Razmislite o ovome kad budete pomerali časovnike unapared 🙂 )

A opet, jedan dragoceni sat mnogo vredi. Pogledajte malo iznad šaka levih ruku naših političara, da ne kažem levaka. Vrede svaka po nekoliko hiljada evra.
5                        (Ko tačno zna koliko je sati u Srbiji – zemlji čuda?)

Ako nastavim da apsolviram, dobiću bar sat vremena da prodajem vetar, ali ne onaj što je skupljen u čabar već onaj od kojeg bi korist mogla da ima neka vetrenjača kojih u Srbiji skoro da i nema. Nisu dobile atest jer im sat za merenje proizvodnje energije nije dobro baždaren. Za sat vremena su zakasnili da dobiju papir, pa sada čekaju da kucne poslednji čas da se okrenemo alternativnoj energiji.
66                                       (Rešenje za sat koji nam nedostaje)

Koliko je sati potrošeno da se objasni čovečanstvu važnost jednosatnog gašenja sijalica i javne rasvete? Dovoljno je bilo da na sat vremena poskupi struja, da kilovat košta pedeset puta više, i videli bi svi na planeti na sat vremena šta to znači štedeti na silu. Ovako, dok štedimo zarad belog sveta, boljeg života još nema. Voz kojim je krenuo ka nama, kasni bar jedan sat ali, svetlosni. Dobro jutro!

2

(Foto: dzehnle.blogspot.com, finddisneyworld.com, vukajlija.com, Pinterest by Dayna King, ilustracije)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s