Ustanak (31. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Ako ste se ovoga jutra probudili u zemlji Srbiji, računajte da živite u bogatoj zemlji. Paradoksalno, ali moguće. Pa šta ako vi lično nemate pare? Ovu državu pljačkaju decenijama, građane drže zarobljene u bajkama iščekivanih boljih dana bez srećnog kraja, a oni, bivši ministri, pomoćnici, sekretari, direktori, padaju jedan za drugim u istragama koje se vode ovih dana zbog pljački milionskih razmera ili reketiranja onih koje bi morali da zaštite od iznudi kriminalaca. Nikako ne mogu da zaboravim svojevremeno pitanje svog sina još kad je bio drugi razred osnovne škole dok je gledajući Dnevnik bio iznenađen saznanjem da je upravo uhapšen tamo neki član neke mafije koji je ukrao pet miliona nečega: „Tata, a zašto mi to ne uradimo? Vidš da svi koje hapse, uzmu milione, a mi ništa.“ Zapanjeno sam pokušao da objasnim da su to kriminalci a da smo mi pošten svet. A zašto pošten svet trpi zbog mafije? Zato što… nisam znao dalje da odgovorim već sam odbrusio: Ili jedi, ili uzmi pa uči.

1

Nemoć, demonstrativno pokazana pred detetom, i danas traje iako je to dete skoro pa svršeni srednjoškolac. To je dijagnoza, a ne stanje u kome se nalazim uz milione građana Srbije . Da su lepi, pametni, mudri, obrazovani – pa i da razumem. Ali, sve su to neke ljudske karikature, i karakterno i fizički. Partijski, to su gromade, da ne kažem klisurine Zamislite ih samo. Zadrigli, zajapureni, oznojeni, pripiti, masni, otimaju se tamo na nekom splavu oko kavijara, pršute, mladog i starog sira, jagnjetine i šampanjca obleću oko mladih stranačkih aktivista što ženskog što muškog pola, i usput smišljaju kako da tu bahanaliju sutra medijima prestave kao međunarodnu konferenciju o uticaju evropskih integracija na demokratske tekovine informacionog društva integrisanog u svetske tokove komunikacija privrednika zapadnog Balkana … ili tako nešto. Mnogo smo bogata zemlja, čim je pljačkaju a ona i dalje traje, živi, posrće, ustaje, pada, podiže se… od izbora do izbora ili još bolje, od kredita do refinansiranja kredita. Možda bi poligrafe trebalo postaviti kao solarne punjače na svakom dostupnom mestu da bi nam bili pri ruci, naročito ako nas zadesi neka konferencija, savetovanje, panel, diskusija, ili već kako to smisle paraziti željni kože s naših leđa i odmah na licu mesta proverimo šta nas u stvari zamajavaju i lažu. Nakon analize, znali bi kad nas ne lažu. Za lažove smo se već izveštili. Ne treba nam poligraf. Dobro jutro.  

 

(foto: www.letlifehappen.com, ilustracija) 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s