Uranak (6. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

Grad Beograd danas će se sećati 6. aprila. Uz posebno poštovanje prema ljudskim žrtvama prinetim na oltar otadžbine usled besomučnog fašističkog bombardovanja otvorenog grada, setićemo se i da smo tog dana, osim nekoliko stotina zgrada i ustanova, izgubili zauvek nacionalnu biblioteku. Dan sećanja na stradanje biblioteke u Drugom svetskom ratu, one na Kosančićevom vencu, proteći će i danas u brojnim pitanjima tipazašto se to baš nama desilo, da li je moguće da smo tada pogubili dragocene srednjovekovne knjige i temelje duhovnosti kao i kulture našeg naroda? Zašto nismo izmestiti one najvrednije knjige još iz srednjeg veka? Imali smo sreću da, ubrzo nakon samo 32 godine od uništavanja naših dokaza postojanja i kulture, dobijemo novu, savremeniju i fizički impozantniju građevinu na Svetosavskom platou. Napunili smo je ponovo knjigama, uspelo je oživljavanje knjižnog, dokumentarnog i arhivskog materijala koji je uredno spakovan i dostupan čitalačkoj publici koje je, nažalost, iz dana u dan sve manje. Ispada da sada čita samo onaj ko mora. Zarobili smo se obavezama, internet je na neki način potisnuo lepe ukoričene i nove naslove, a opet i omogućio bržu i lakšu promociju novih književnih dela i autora. Iako mnogo ljudi smatra da je prodaja knjiga na kioscima, uz novi broj dnevnih novina ravna skrnavljenju, mišljenja sam da je svaka knjiga kako god izgledala, sadržajno ista i pojednako dobra. Ona knjiga koja je lepo opremljena, sa sjajnim koricama, blistavo belim listovima preko kojih se šepure tek odštampana slova, reči i rečenice, ima potpuno isti sadržaj kao i ona koja je zarad uštede, uređena kao malo bolja sveska. Važno je čitati, ali i znati šta valja, a šta treba izbegavati zarad očuvanja mentalne i duhovne higijene. Danas se, srećom, naše biblioteke dobro drže, ali šta se sve od knjižnog fonda u njima čuva, ne znam. Znam samo da se i Radio Beograd stalnom akcijom prikupljanja knjiga za seoske biblioteke aktivno bori za promociju čitalaštva ali i bibliotekarstva u Srbiji. Sasvim dovoljno da se i ostali pridruže i umesto što planiraju da se odreknu već postojećih matičnih biblioteka i blaga koje one kriju. Zagledani u budućnost, ipak treba da ostanemo verni i tradicionalnim vrednostima a kojih je prepuna naša ali i svetska književnost. Čitanje je opet u modi. Dobro jutro!
1(foto: bookshopblog.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s