Ustanak (7. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

Izvinite, ali ovoga jutra neću o Vučiću koji izlaže svoj plan oporavka Srbije. Čekam da postane premijer, da prođe prvih sto dana vlade, pa ću onda da hvalim ili kritikujem ono o čemu je pričao pre neki dan. Do tada, bavim se onim što tišti mnoge roditelje osnovaca i srednjoškolaca ovih dana.

Prvo mature. Majko moja, kud baš sad da maturira, pitanje je koje umesto s ponosom, zebnjom kupa duše onih koji ove godine imaju svršenog maturanta. Sa osnovcima je malo lakše, jer nema više onih bahanalija sa drugarskim večerima teškim nekoliko stotina evra uz sve švedske stolove, falš bendove i toalete ravne izgledu starleta. Srednjoškolci su druga priča. Treba stotinak evra za rezervaciju mesta, pa još trista najmanje za garderobu, pa još pedesetak za trošak. A tek briga o tome kako će se sve na kraju završiti, da li će se potući ili napiti, da li će pogoditi da uđu u taksi, ili će ući u auto nekog vršnjaka kome je tata već kupio auto na lizing. Hajde da zamislimo da će sve proći u najboljem redu. Posle te maturske večeri, stiže briga oko maturskog rada, pa vršljanje po internetu u potrazi za radom koji je neko već uradio, prekucavanje pa štampanje, koričenje, odbrana.

1I to je bilo lako, a šta ćemo sa prijemnim za fakultet? Treba realno sagledati mogućnosti budućeg brucoša, predvideti i isplanirati sve opcije u stilu „šta ako…“ jer od toga zavisi budućnost dojučerašnjeg deteta a danas punoletnog građanina ili građanke države Srbije. U svemu treba biti apotekarski precizan, valjano izvagati koliko se sme, a koliko ne, uticati na odluke budućeg brucoša.

Novine su pune tekstova o tome da se sada mnogo traže molekularni biolozi, i inženjeri za softver. Lepo je to, ali ne mogu to baš svi da upišu. Ne mogu svi da budu ni zubari, lekari, ekonomisti i pravnici. Eno ga pun Biro tih mladih ljudi gurnutih možda baš roditeljskom greškom u zanimanja koja nisu voleli, a pored toga i posao im se čini kao Plava zvezda Mike Antića. Daleko, predaleko. Ako ste već završili srednju školu, niste imali volje ili ambicije da se dalje školujete, razmislite o tome da li kada već sugerišete svom detetu šta da upiše želite da pomognete ili ispunite svoju propalu ambiciju. Ne moraju baš svi da budu hirurzi, treba neko i metlu da drži. Dobro jutro!

(foto:www.rtv.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s