Uranak (13. april – crtica)

piše:  Dejan Grujić

 

Ide proleće, leto se šunja, vreme je za krečenje, pranje, ribanje, istresanje tepiha i staza… ma, ima poslova koliko ti duša ište, samo ako hoćeš da radiš. Mene su nagovorili da sredim nezgrapno napakovanu arhivu diskova za računar smeštenu ispod dečjeg kreveta. Poraslo dete, pa ne da više da mu se svašta ispod kreveta valja. Bilo je pet prepunih kutija sa diskovima različitog datuma narezivanja ali i onih retkih,  originalnih, uglavnom igrica kupljenih po akcijskim cenama „sve za 99 dinara.“ Koliko filmova, rezanih kod drugara, ostajanja do kasno u noć u iščekivanju onog čuvenog „narezivanje gotovo“, provera, deljenja, pa opet nabavke novih i novih, i nikada ih nije bilo dovoljno. Čim sam krenuo da ređam po oblastima, fimovi, muzika, slike, dokumentarna građa, igrice, shvatio sam da se teško mogu odlučiti koji da bacim a koji da zadržim. U pomoć mi je pritekla stara narodna mudrost lako primenjiva u ovakvim situacijama: Sve što nisi koristio u poslednjih godinu dana – baci! Sigurno ti ne treba! Eh, lako je to reći, ali treba to uraditi.

55

 

Nisam uspeo da se lako odvojim od diskova, međutim proces proizvodnje tih medija namenjen za područje bivše Jugoslavije je veoma čudan, da ne kažem pod znakom pitanja. Iako sam imao nov čitač, retko koji disk sam uspeo da očitam. Nagrizao ih je  zub vremena. Ono što je simptomatično, bilo je to da su oni diskovi s početka dvehiljaditih bili čitljivi, međutim oni iz kasnijih godina proizvodnje sve su samo ne nosači podataka. Najpre su ličili na ogledalce za ulepšavanje, a ne na bazu  brižljivo skupljanih fajlova svih vrsta i sa svih strana. Hteo ne hteo – sve što je bilo oštećeno od stajanja, morao sam da bacim. Niko me nije terao, sam sam to uradio. Jedina pakost koju sam smislio da sebi malo olakšam duši, bila je ta da svaki CD po malkice zviznem malim  kuhinjskim čekićem, tek da neko kome bi to dopalo šaka ne može da vidi šta je unutra.  Zlonarmerni ljudi se služe raznim metodama da pokredu naše podatke na svaki mogući način.  Jednom penzioneru stigao je porez od dva miliona dinara za firmu, i kazna što se biznisom bavi dok je korisnik sredstava PIO fonda. Srpski izum za sve popravke – „uzmi čekić“, i u mom slučaju je pružio dodatnu sigurnost da će sve to otići u prave ruke nekog digitalnog boga, kako god se on zvao. Dobro jutro!

(foto: www.6yka.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s