Ustanak (14. april – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Ne znam kakav utisak odajem okolini, ali mnogo mojih poznanika i prijatelja ima potrebu da mi se nešto poveri. Misle da ja to neću nikome da kažem. Pa, i neću nikome, osim vama.  Uglavnom su to potpuno nebitne informacije, ali postoje i one koje se samo govore kad smo u četiri oka, bez svedoka. Tako mi je ostalo u ušima nekoliko reči koje mi uporno ponavljaju ti dragi ljudi… Da li vam je ovo poznato? „Srediće mi taj posao preko veze, imam čoveka, jedna moja prijateljica će to da mi završi, imam preko ministarstva jednu kombinaciju, našao sam protekciju“... i tako dalje. Osećam izvesno gađenje prema ovim rečima ne zato što su ružne, već zato što objašnjavaju nešto čega ne možemo da se otarasimo još od početka bune protiv dahija. Ma, šta dahija, još od Nemanjića verovatno, ili od ameba od kojih smo nastali.  Da li je moguće da običan posao, kao što je zamena lične karte, mora da se obavi „preko čoveka, zna ga moja Cica“? Lično sam se uverio, do sada bar četiri puta, da je moguće. Prvi put za sebe, pa onda za decu, tražio sam ne samo ličnu kartu, već i pasoš, uz dobar dan, izvolite uplatnice, kad da dođem? Dođite za sedam ili deset dana – kako kad. Opet dođem, podignem, i gotovo. Ne, ovo nije besplatan marketing za MUP, već samo potvrda da se za jednostavne radnje ne treba baviti vezama i vezicama. Lekari su korumpirani? Treba li da kažem da sam sa polomljenom nogom otišao kod prvog dežurnog lekara u Kliničkom centru koji me zbrinuo po propisu i – ništa. Niti sam čekao, niti je bilo komplikacija, ma milina. Ni sto grama kafe nisam ponudio, a kamoli odneo. I opet, pet pregleda, uvek uz poštovanje, srdačno zapitkivanje i ozbiljan pristup mojim polomljenim kostima.
5Uostalom, ako bi krenuli da ozbiljno radimo na suzbijanju onoga što zovemo „preko veze“, ne bi je ni bilo. Dosta više sa korumpiranjem tih Pera, Žika, Laza, i Mika, koji iako urade taj posao preko veze, uredno sve naplate ili u naturi ili u futuri. Posle ispadne zahvalnost skuplja nego da se ide regularnim putem. Ima još jedna magična rečenica koja, iako vam negde prave probleme, brzo rešava problem:  „Gde je ovde šef? Ko Vam je neposredni rukovodilac?“.  E, posle toga se odmah nađe rešenje, ili se ipak desi da pozovu šefa, ali u tom slučaju budite oprezni. Razmislite i o mogućnosti da su možda oni s druge strane stakla u pravu. Još samo da saznamo ko su direktori koji preko veze završiše one škole po isturenim odeljenjima Univerziteta „Gornje i Donje Brijanje“ pa da pobedimo ono urođeno u nama da svaki posao mora da se obavi uz ponuđeno mito. Ako bude kao što najavljuje Zorana Mihajlović, uskoro ćemo u novinama čitati spiskove sa imenima direktora koji su smenjeni jer su mnogo toga završili preko veze i za druge, a za sebe ponajviše. Dobro jutro!

(foto:www.access-info.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s