Ustanak (16. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Postajemo nestrpljivi, iako su nas od malena da treba biti strpljiv, uporan i marljiv. Postajemo neiskreni, menjamo se kako nam odgovara, iako smo učili da je laž kratkih nogu a istina samo jedna. Čekamo na vesti od kojih nam kao život zavisi, a one se odlažu od jednog do drugog Glavnog odbora. Teramo decu u školu, a usput ih već otpisujemo ili za inostranstvo ili kopanje kanala. Gunđamo na pijaci da je skopo, a sami ni u ludilu ne bi otišli na selo i tamo se bavili poljoprivredom. Loš nam je gradski prevoz, puna su nam usta kritike, a nećemo da plaćamo kartu. Lekari su uvek pod sumnjom da svoj posao ne rade odgovorno a koliko smo mi odgovorni prema svom zdravlju? Da li preventivno čuvamo ono što nam je najdragocenije? Pušimo, iako podržavamo zabranu pušenja a krijemo se po toaletima i kancelarijama sa cigaretom između prstiju. Pozdravljamo akcije kažnjavanja bahatih vozača, a vozimo po svome čim znamo da nema policije i kamera. Preziremo korupciju a šalteru prilazimo sa kesom i kovertom u ruci. Zaklinjemo se u demokratiju a u njeno ime onako baš demokratski pljačkamo državu i narod. I dokle tako? Hoćemo li se menjati ili ćemo nabrajati?  Mnogo je lakše kukati nad neuzoranom njivom nego se dohvatiti rala i volova.  Ovo drugo boli, kičma puca, a krv i znoj se mešaju sa vrelinom bola dok pucaju žuljevi na rukama.  Srbiju čeka ovo drugo, samo još da se mašimo tog rala. A možemo i samo da kukamo. To je uvek lakše. Dobro jutro!
1

(Foto: excalibur.bloger.index.hr, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s